Slovenija
4088 ogledov

Han: koalicija naj uvede davek na nepremičnine

Matjaž Han Saša Despot
Stranka SD na klavzuri odkrito o lastnih preteklih napakah in o načrtu, kako postati bolj verodostojna do konca tega mandata.

Vrh stranke Socialnih demokratov se je v Ljubljani sestal na zaprtem sestanku, na katerem je širše vodstvo razpravlajlo o položaju stranke pol leta potem, ko je na njeno čelo stopil Matjaž Han, ki je na tem mestu po aferi zaradi nakupa stavbe nove sodne palače odstopila prejšnja predsednica in zunanja ministrica Tanja Fajon. 

Stranko pestijo tudi dolgovi iz preteklega obdobja, po nekaterih podatkih v višini skoraj dveh milijonov evrov.

Davek na nepremičnine bi razbremenil plače

Kot je v izjavi za javnost po klavzuri povedal Han pred novinarji, so se v stranki pogovarjali odkrito in enotno, ob tem pa "niso pisali novega programa".

Med drugim je povedal, da želi stranka kot podpisnik in "skrbnik" koalicijske pogodbe narediti vse, da bi se določene obljubljene reforme, ki so zdajšnji koaliciji omogočile zmago na zadnjih parlamentarnih volitvah, končno uresničile še pred zaključkom mandata čez leto in pol.

Med temi reformami je posebej izpostavil uvedbo davka na nepremičnine, ki si ga kljub napovedim doslej ni upala uvesti še nobena vlada. Po Hanovem mnenju je ta davek potreben, da bi lahko z zbranimi sredstvi nadomestili visoke obremenitve plač v naši državi.

"Tisti človek, ki je z žulji prišel do svojega stanovanja ali hiše, bo plačeval toliko kot doslej, torej toliko kot je zdaj nadomestilo za stavbno zemljišče."

"Kakšen zakon vidim? Tisti človek, ki je z žulji prišel do svojega stanovanja ali hiše, bo plačeval toliko kot doslej, torej kot je nadomestilo za stavbno zemljišče. Vse ostalo je progresivno," je dodatno pojasnil Han.

"Mislim da je to pravično, tako kot moramo narediti pravično pri nekaterih ostalih davčnih transferjih, da dobijo denar tisti, ki si ga najbolj zaslužijo, ne pa tisti, ki se najbolj znajdejo."

"Na koncu je bila sobota vseeno v redu."

Matjaž Han

Vrniti dostojanstvo zapostavljenim poklicem

"Mi smo stranka ljudi, ki se bori za ljudi, ki živijo od svojega dela," je zagotovil in dodal, da želijo vrniti dostojanstvo poklicem, kot so učitelji in zaposleni v socialnih ustanovah. Ob tem je napovedal pripravljenost, da bo SD v naslednjem mandatu imela bistveno močnejšo vlogo.

Omenil je tudi bližnjo pokojninsko reformo, priznal pa je tudi, da nedavni sprejem popravkov davčne zakonodaje ni reforma.

Zapustiti bodo morali sedanje prostore 

Glede dolgov stranke je Han dejal, da morajo najprej pomesti pred lastnim pragom, če želijo odgovorno upravljati državo. Znižati nameravajo mesečne stroške, do konca leta bodo tudi zapustili trenutne prostore na Nazorjevi cesti v Ljubljani, kjer je sedež stranke. V igri je še vedno tudi odprodaja vile na Levstikovi.

"Socialni demokrati smo stranka dela in smo vajeni, da nas malo podcenjujejo. Nič hudega, mi bomo še presenetili," je bil pred mikrofoni novinarjev samozavesten vodja stranke. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Grunf 18:08 05.oktober 2024.

    Tole Hanovo na videz povsem neuravnovešeno gobcanje je namenjeno njihovem članstvu, ki po celi vrsti fiaskov cinca med SD in Levico. Najbolje zanje in za ostale bi seveda bilo, da ne izberejo nobene.

  • bobubob 17:21 05.oktober 2024.

    Plače naj država razbremeni tako, da porabi manj. Vsaka vlada naj porabi manj od prejšnje. In naj naredi več. Sicer je nepotrebna. Na tak način, kot vsi tile levodesni evrohlapci delujejo sedaj, bi znal vladati tudi bančnik Racman Jaka. Ali ...prikaži večli pa sosedov pes, če bi se le uspel počutiti kot človek vsaj en mandat. To zadnje bi bilo še posebej v 'duhu časa', mar ne? Kakšen svetilnik Evrope bi postali šele s tem!!

  • ferdopis59 17:01 05.oktober 2024.

    Vprašal bi osebno Hana Koliko je dobil oz "nakradel od države" v času svoje političnega delovanja in ministrovanja? Prosim za javno objavo in zurnal24, da mu uradno postavi vrašanje. Pokažite mi enega v politi, ki ne laže in ima roke ...prikaži več obrjene k sebo kot mramor?