Slovenija
173 ogledov

Hiše bodo varnejše

Urban Ilc pravi, da je letos za vzdrževalna dela na vodotokih dobil 900 tisočako Žurnal24 main
Kranj. Sanacija vodotoka in brežin Žabnice skozi Zgornje Bitnje še pred koncem leta.

Strugi Žabnice skozi naselje Zgornje Bitnje se v kratkem obeta 120 tisoč evrov vredna obnova, je napovedal kranjski podžupan Bojan Homan. Urban Ilc z agencije za okolje (AO) je to potrdil in napovedal, da bodo dela končana do konca novembra.

V potoku Žabnica bodo popravili zidove, ki so se decembra zrušili v vodo. “Gre za sanacijo struge in nabrežnih zavarovanj v dolžini 80 metrov,” je dejal Ilc in pojasnil, da je obnova nujna zaradi potencialne ogroženosti stanovanjskih objektov. Če bi stali ob strani in gledali, kako se brežina še naprej ruši, bi lahko v vodo kmalu zgrmela tudi kakšna hiša, pravi. Projekti so pripravljeni že dlje, dve tretjini za obnovo bo prispevala država, tretjino pa občina.

Sedem milijonov
Na Gorenjskem se za odpravo posledic decembrskih poplav obeta še sedem milijonov evrov. Porabili naj bi jih do konca leta in realizirali 42 projektov, razkriva Ilc. Strinja se, da časa ne bo veliko. Škode je bilo sicer za 12 milijonov evrov, Ilc pa pričakuje, da bo preostalih pet v državnem proračunu na voljo v naslednjih dveh letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.