Slovenija
107 ogledov

Hiše, ki je ni, tudi uradno ni več

slovenija 12.09.13. Valter Poropat, Portorozan, foto: suzana kos Suzana Kos
Po objavi našega časnika, da so si na Gursu "izmislili" hišo, ki je ni, so mu premoženje ovrednotili na novo.

"Kriv sem, ker sem preprost, lahko rečete tudi polpismen, in ker ne znam uporabljati računalnika. Dokler vi niste ugotovili, da mi je Geodetska uprava Republike Slovenije (Gurs) ovrednotila dve stanovanjski hiši, ki ju v resnici nimam – druga hiša, ki naj bi stala na moji parceli, namreč nikoli ni obstajala –, nisem vedel za to. Davčna uprava mi je na to neobstoječe premoženje odmerila davek na luksuz. Nekdo je torej vpisal neresnične podatke in očitno za napako ne bo dogovarjal. Sedijo v pisarni in so plačani za to, da tisto, kar napišejo, drži, kajne," meni Portorožan Valter Poropat.

Vseeno mora plačati

Na Gursu so mu po objavi našega članka (zurnal24.si/luksuz-ali-le-pomota-clanek-203387) vrednotenje premoženja popravili in znižali za polovico; z več kot 641 tisoč na 346 tisoč evrov. Poropat je nato odromal še na koprsko izpostavo davčne uprave, ki mu je na neobstoječe premoženje obračunala 1.620 evrov davka na nepremičnino večje vrednosti. "Saj ne bom plačal davka na nekaj, kar ni nikoli obstajalo," je menil. Sledil je hladen tuš. "Rekli so mi, da moram davek na luksuz plačati in da mi ne morejo pomagati. Na vprašanje, kdo mi lahko, so odgovorili, da ne vedo," razlaga.

Na generalni davčni upravi so nam dejali, da o konkretnem primeru ne morejo odgovarjati, saj se postopki vodijo pred krajevnimi pristojnimi uradi. "Zavezancu predlagamo, naj na svojega vloži zahtevo za obnovo postopka, v katerem bosta preverjeni pravočasnost in utemeljenost te zahteve," pojasnjujejo. Odločba o odmeri, ki jo je Poropat prejel, pa je izvršljiva in davek na luksuz mora plačati. Če bodo na podlagi nove odmere ugotovili drugačno obveznost, bo preveč plačan davek vrnjen z zamudnimi obrestmi.

Komentarjev 15
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 21:54 03.december 2013.

    Samo v Budalistanu!

  • feferon 16:22 14.september 2013.

    Nočejo vedet kdo je odgovoren, ker lahko koga iz žlahte potunkajo...Barabe gursove, najlažje je kasirat, da bi pa napake odgovorni popravil pa ne..

  • Trovlak 12:47 14.september 2013.

    Dokler ne bo v naši državici več dni in noči pokalo in donelo, ne bo prav nič boljše.