Slovenija
33 ogledov

Hladen tuš za občino

Tomaž Novak, vodja gospodarske javne službe na Občini Laško in po novem direktor Žurnal24 main
Arbitražno sodišče. Občina Laško izgubila spor s podjetjem WTE. Župan: Neopravljenih storitev ne bomo plačevali.

“Presenečeni in ogorčeni smo nad razsodbo arbitraže, ki je po našem mnenju površna, enostranska, ne zajema vseh dejstev in jih napačno tolmači oziroma upošteva drugačne interpretacije, kot jih pozna slovenska pravna praksa,” pravi Franc Zdolšek, župan Občine Laško.

Občina je namreč prejela odločbo Stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki občini nalaga plačilo dobrega 1,15 milijona evrov z zamudnimi obrestmi zaradi neplačevanja računov za odvajanje in čiščenje odpadnih voda koncesionarju, podjetju WTE. Ker to v občini ni zgradilo kanalizacijskega omrežja, kot se je zavezalo v pogodbi, mu občina tudi ni plačala vseh izstavljenih računov, saj kot pravi župan, niso dolžni plačevati za neopravljene storitve.

Omrežja niso zgradili
Občina Laško je pred desetimi leti z nemškim podjetjem WTE in Storitvenim podjetjem Laško sklenila koncesijsko pogodbo za izgradnjo kanalizacijskega omrežja z napravami za čiščenje in izvajanje javne službe odvajanja in čiščenja odpadnih voda na območju Laškega in Rimskih Toplic. Koncesionarja sta zgradila čistilno napravo (ČN) in povezovalni kolektor od Laškega do ČN, ne pa tudi kanalizacijskega omrežja.

“Ker ČN brez kanalizacijskega omrežja za občino in občane nima pomena, smo račune delno zavračali, gradnje kanalizacijskega omrežja pa smo se lotili sami,”
pojasnjuje Tomaž Novak, vodja gospodarske javne službe na Občini Laško. Kot dodajajo na občini, bodo naredili vse, da bi dosegli razveljavitev sodbe arbitražnega sodišča. “Razmislili pa bomo tudi o prijavi dveh visokih predstavnikov podjetja WTE Komisiji za preprečevanje korupcije in policiji, saj sta v spis vložila izjavi, češ da sta ves čas tvorno sodelovala z občino in se zavzemala za rešitev spora, kar pa ne drži,” pravi Novak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.