Slovenija
13 ogledov

Horvatov prestop buri duhove

Kos je prepričan, da bi zadevo moralo rešiti vrhovno sodišče. Žurnal24 main
Po seznanitvi z razmerami na koprskem okrožnem sodišču predsednik vrhovnega sodišča Testen ne najde ničesar, kar bi namigovalo na kakršnokoli kaznivo dejanje oseb iz sodne sfere.
"Edini konkreten očitek sodnikov je bil v napačnem dodeljevanju nekaterih drugih spisov, ki niso povezani s primerom Popovič, kar pa bomo raziskali ," je dejal predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen , ki se je sestal s sodniki Okrožnega sodišča v Kopru, s katerimi je spregovoril o razmerah na koprskem okrožnem sodišču. Testen se je s sodniki pogovarjal zato, ker so ti pred dobrim mesecem napisali pismo, v katerem navajajo, da razmere na koprskem sodišču niso najboljše. V pogovoru s sodniki je ugotovil, da ni tako hudo in da sodniki niso tako vznemirjeni, kot je kazalo sprva. "Kolektiv je homogen, malo jih sicer vznemirja odhod predsednika sodišča Bogomirja Horvata, vendar nihče od sodnikov ne sumi v kakršnokoli koruptno situacijo," je pojasnil Testen.

Testen: Okoliščine so nenavadne

Šturm pri prestopu predsednika koprskega sodišča Horvata ne vidi nič protizakonitega. © BOBO

 
Okoliščine so sicer po njegovih besedah nekoliko nenavadne in lahko vzbujajo dvom v nepristranskost sodišča, vendar naj bi mu vsi navzoči sodniki zagotovili, da ni bilo nobenih pritiskov na to, kdo naj v primeru Popovič sodi. Sodniki zato ne ocenjujejo, da bi Horvatov odhod k odvetniški družbi Popovičevih zagovornikov lahko kakorkoli metal senco na odločitve, ki jih je sodišče sprejelo v zadevi Popovič in drugih zadevah, je še dejal. Testen naj bi se že pogovarjal s Horvatom, ki naj bi dokaj prepričljivo ovrgel kakršenkoli sum. Kljub temu pa je Testen Horvata opozoril, da bi moral biti predsednik sodišča pazljivejši pri tem, s kom se druži. "Saj ne, da bi bil koprski župan kakorkoli 'okužen', toda če je v sodnem postopku, je zaradi videza bolje biti nekoliko bolj zadržan ," je pojasnil. Po njegovem mnenju so v primeru utemeljenega suma korupcije na potezi tožilci, saj sam drugih ukrepov nima na voljo.

Šturm: Horvatov prestop ni pravno sporen
Na odhod predsednika koprskega okrožnega sodišča Bogomirja Horvata v odvetniško družbo Matoz se je v Bruslju po zasedanju pravosodnih ministrov EU odzval tudi minister za pravosodje Lovro Šturm . "To ni nič nenavadnega – to se je že zgodilo – niti nič nezakonitega. Temu dejanju ni mogoče očitati nobene pravne nepravilnosti," je svoje stališče pojasnil Šturm in tako pritrdil mnenju predsednika vrhovnega sodišča Franca Testena. Spomnino, da je odvetnik Franci Matoz , ki sicer zastopa koprskega župana Borisa Popoviča , v četrtek potrdil, da bo predsednik koprskega okrožnega sodišča Bogomir Horvat postal odvetnik odvetniške družbe Matoz. Matoz je Popoviča zastopal v pred kratkim končanem sodnem procesu na koprskem sodišču, ko so Popoviča oprostili obtožb utaje davkov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.