Slovenija
44 ogledov

HP bo odpustil kar 27 tisoč ljudi

Hewlett Packard EPA
Največji svetovni proizvajalec osebnih računalnikov Hewlett-Packard (HP) je v sredo napovedal ukinitev kar 27 tisoč delovnih mest.

Gre za največjo ukinitev delovnih mest v 73-letni zgodovini podjetja. Do oktobra 2014 bo brez dela ostalo 27 tisoč ljudi, kar je osem odstotkov od skoraj 350 tisoč zaposlenih pri HP.

V družbi upajo, da bodo lahko večino delovnih mest ukinili z upokojitvami in odkupi, manj pa z odpuščanji. Ukrep je del prestrukturiranja in varčevanja zaradi padanja tržnega deleža, ki ga vse bolj prevzema podjetje Apple s svojimi ipadi in tudi druga podjetja, ki proizvajajo nove elektronske naprave za spletno in mobilno komunikacijo. V takšnih razmerah je osebne računalnike vse težje prodati.

"Nujni za dolgoročno zdravje podjetja"

HP s sedežem v kalifornijskem Palo Altu pričakuje, da bo s tem in drugimi varčevalnimi ukrepi prihranil okoli 3,5 milijarde dolarjev na leto. Glavna izvršna direktorica podjetja Meg Whitman želi večino prihrankov usmeriti v razvoj novih produktov in uslug za boljšo prilagoditev spremembam, ki jih prinašajo nove tehnologije. "Nekateri ukrepi so boleči, vendar pa nujni za dolgoročno zdravje podjetja," je sporočila Whitmanova.

HP je v sredo poročal o poslovanju v drugem četrtletju. Ustvaril je dobiček v višini 1,59 milijarde dolarjev oziroma 80 centov na delnico, kar je 31 odstotkov manj kot v enakem četrtletju lani. Prihodki so se zmanjšali za tri odstotke na 30,29 milijarde dolarjev. Ker je bil dobiček skupaj s prihodki višji od pričakovanj analitikov, so se delnice podjetja po zaprtju borz v sredo podražile za sedem odstotkov na 22,46 dolarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.