Slovenija
15494 ogledov

"Hvala. Danes sva bila 100-odstotno prepričana, da bova umrla."

policija reševanje v gorah PU Kranj
S temi besedami sta se planinca zahvalila reševalcem, ki so jima priskočili na pomoč.

Ekipa policijskega helikopterja je ta teden dvakrat posredovala na isti gori, na istem mestu, v enakih zelo nevarnih okoliščinah, so sporočili s PU Kranj. V obeh primerih je šlo za reševanje po dveh oseb pri sestopu z 2.532 metrov visoke Skute v Kamniško-Savinjskih Alpah. 

V torek sta s poti zašli avstrijski planinki, dan kasneje pa še dva Slovenca, ki sta se še posebej konkretno znašla v nemilosti gore. 

Slovenca sta na višini okoli 2.200 metrov zašla na izpostavljeno območje zelo strmih glasdih skalnih plat. Dodatno težavo je predstavljalo vreme, saj je začelo rositi in močiti že v osnovi zelo spolzko skalo. Pihal je veter, na območju pa se je pojavila tudi megla. 

Izkušen policist gorske policijske enote, ki je bil takrat v vlogi gorskega reševalca letalca in je opravil oba dviga planincev, je po intervenciji povedal, da je bilo to eno najbolj nevarnih reševanj. Že najmanjša napaka bi pomenila okoli 300-metrski smrtonosni padec. Veliko povedo tudi besede rešenih planincev: "Hvala. Danes sva bila 100-odstotno prepričana, da bova umrla." 

Policisti opozarjajo, da v gorah ni enostavnih situacij in ni enostavnih reševanj. Planinci naj bodo zbrani in pozorni. "Hodite vsaj v dvoje in zelo pazite. Kjer so markacije zelo zbledele ali jih ni, preverite, če ste na pravi poti. Varno se vrnite domov," polagajo na srce. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • MK 10:55 09.avgust 2019.

    Vajina hvaležnost se lahko pokaže s tem, da poravnata račun za reševanje. Če ga ne bodo izstavili pa protivrednost reševanja nakažita v dobrodelne namene. Zdaj imata veliko priložnosti.