Slovenija
8070 ogledov

Ihanski župnik: Ker je bila karantena, vsi darujte 50 evrov

molitev roke Shutterstock
Ihanski župnik spet razburja družabna omrežja, tudi z zneskom, ki ga priporoča vernikom, da ga darujejo v cerkveno pušico. Zato, ker je bila karantena.

Na družabnih omrežjih se je spet zgrnil gnev na ihanskega župnika, ki meni, da si verniki, ki darujejo v cerkveno pušico bakrene kovance sramoto.  Tudi letos ostaja pri poročilu, da darujejo 50 evrov: "Letos kar vsem, ker je bila karantena," besede župnika navaja spletni portal 24 ur.

Trkaj. piknik Zvezde pod klobuki, poziv Magazin Cerkev pozvali, da Trkaja izobči in mu odvzame stopnjo izobrazbe

S 50 evri bi zadostili pravici, saj je izračunal, da v povprečju v pušico vržejo po 80 centov, piše 24 ur.

denar | Avtor: Profimedia Profimedia

Ihanski župnik je v velikonočni prilogi že leta 2019 oznanil in vernikom svetoval, naj pri velikonočnem darovanju ne mečejo bakrenih kovancev, ampak vsaj 50 evrov.  "Navada je, da se na veliko noč zaključi mašo z darovanjem za potrebe župnije. Na ta dan ne mečemo bakrenih kovancev, kakor to delajo mnogi pri pogrebih v svojo sramoto. Vsak naj daruje po svojih močeh, vendar toliko, da ga ne bo sram, če bi komu moral povedati, koliko je vrgel! Vrzi toliko, kolikor moreš, kolikor te vsaj malo zaboli in - v nespameti govorim - če se že hočeš pohvaliti, toliko, da bi te drugi občudoval," je zapisal in dejal, da tistim, ki so redkeje v cerkvi, svetuje dar v višini 50 evrov. 

Župnik pred vernike kar v poltovornjaku Velika noč Slovenija Velika noč: Cerkev primorana uporabljati recept restavracij s hitro prehrano

Dobili smo odziv ljubljanske nadškofije

Takrat smo na zurnal24 za komentar smo prosili ljubljansko nadškofijo, kamor sodi župnija Ihan. "Omenjeno izjavo razumemo kot spodbudo, naj verniki tudi s prostovoljnimi darovi podprejo delovanje svoje župnije. Na splošno velja, da so verniki povabljeni, naj podpirajo dejavnosti Cerkve. Še prav posebej njeno pastoralno (verouk, različne župnijske skupine itd.), socialno (župnijsko Karitas in Slovenska Karitas) in kulturno dejavnost (vzdrževanja in obnova župnijskih cerkva cerkva in podružnic ter drugih kulturnih spomenikov). V Sloveniji je delovanje Cerkve, posebej po župnijah odvisno predvsem od prostovoljnih darov vernikov. Ti darovi pri nabirki so torej uporabljeni predvsem za župnijsko občestvo, za cerkvene stavbe in ne za duhovnika samega. Za vse darove, se vernikom zahvaljujemo," je v odgovoru pred dvema letoma zapisal pomožni škof Franc Šuštar, ki je generalni vikar škofije. 
 

Komentarjev 20
  • bogdan76 15:08 05.april 2021.

    ZA RTV TUDI DARUJEMO USAK MESEC IN LEVIČARSKO TROBILO BIVŠIH PARTICEV.

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 22:22 03.april 2021.

    Pravilno! Dam cerkvi prav! Kdor je tako neumen, da hodi v cerkev naj daje 50, 100, 500€! Zakaj bi morali normalni davkoplačevalci podpirat to organizacijo, naj jo člani.

  • Kmodri 18:46 03.april 2021.

    Kdor ne spremjme 50 c, si za opomin skromnosti cerkve zasluži 50 udarcev z bičem, da se spomni Jezusovi naukov.