Slovenija
17 ogledov

Imena bodo zbirali tudi osnovnošolci

Po lanski akciji so 990 zbranih hišnih imen, starejših od 70 let, predstavili v Žurnal24 main
Tradicija. Letos pričakujejo, da bodo v šestih občinah zbrali okoli 1.300 starih hišnih imen.

“Projekt je nadaljevanje lanskega, ki so ga domačini zelo dobro sprejeli, saj so spoznali pomen imen za našo dediščino. Okrepila pa se je tudi vsakdanja raba teh imen v življenju vaščanov,” je pojasnil Klemen Klinar, ki na razvojni agenciji zgornje Gorenjske vodi projekt Spoznajmo stara hišna imena. Letos bodo imena zbirali na območju Rečice in Zasipa, po vaseh Zgornje Bohinjske doline, Gorij, v Ratečah in Podkorenu, osmih vaseh v Občini Preddvor in štirih v Žirovnici. Za vsako hišno ime raziščejo tudi zapise v zgodovinskih virih in ga zapišejo v narečni obliki, pri čemer sodeluje Jožica Škofic, strokovnjakinja z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Zgodbe za imeni
“V projekt vključujemo tudi osnovnošolce, ki na terenu raziskujejo imena, in z njimi povezane zgodbe ter organiziramo srečanja z domačini,” je razložil Klinar in dodal, da se bo projekt, ki ga poleg občin sofinancirata Evropska unija in ministrstvo za kmetijstvo, ob uspešni kandidaturi na razpisu nadaljeval tudi leta 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.