Slovenija
17 ogledov

Impresiven napredek, a še veliko dela

Angel Gurria EPA
Potrebno je še nadaljnje prestrukturiranje bank in podjetniškega sektorja, nadaljevanje fiskalne konsolidacije ter strukturne reforme, meni Angel Gurria.

Po današnjem srečanju s premierjem Mirom Cerarjem je generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD)  izrazil zadovoljstvo nad napredkom Slovenije. "Sloveniji je uspel impresiven preobrat, a še vedno jo čaka veliko dela,“ je povedal Gurria.

Javnosti sta Cerar in Gurria skupno predstavila poročilo Ekonomski pregled za Slovenijo 2015, v katerem je naštetih tudi nekaj priporočil za ukrepanje v prihodnosti. OECD je ob tem tudi zvišala napoved gopodarske rasti za Slovenijo od 0,4 odstotka na 1,8 odstotka. Napoved za prihodnje leto pa je OECD znižala za 0,3 odstotka na 1,9 odstotka.

Javna uprava premalo učinkovita in okrepitev vloge "slabe banke"

Danes predstavljeno poročilo opozarja, da Sloveniji še vedno manjka strategija za zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju in znižanje mase plač. Želijo pa tudi, da bi "slaba banka“ oz. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) dobila več neodvisnosti in večjo vlogo pri privatizaciji.

Poročilo tudi navaja opozorilo glede privatizacije NKBM, Abanke Vipa in NLB. Proces privatizacije oz. delne privatizacije se naj bi zaključil čim prej. OECD opozarja, da se država naj ne bi vmešavala v vsakodnevno vodenje podjetij ter da morajo za državno premoženje skrbeti profesionalci, in ne politični nastavljenci.

OECD priporoča dvig upokojitvene starosti, zdravstveno reformo in povečanje sredstev za programe aktivne politike zaposlovanja. Obregnila pa se je ob rast minimalne plače, ki naj bi bila bolj zmerna. Pozdravljajo željo vlade po nadaljevanju projekta nepremičninskega davka, ki naj bi imel relativno omejene negativne učinke na gospodarsko rast.  

Sindikati obžalujejo, da OECD ne skrbi revščina

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) obžalujejo, da OECD ne skrbi porast revščine pri nas. "Vse to dogajanje okoli strukturnih reform, krize, dramatično povečuje revščino v Sloveniji. Preko 410.000 ljudi je na meji revščine, so socialno izključeni - to bi moralo prav tako skrbeti gospode iz OECD," je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni odzivu na nacionalni reformni program in program stabilnosti, v Ljubljani predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Kritičen je bil do priporočila o zmanjševanju števila zaposlenih v javnem sektorju in mase plač. "Imamo področja, kjer je premalo zaposlenih, kjer varčevanje na račun zaposlenih že povzroča veliko škodo - gre za področje dela zdravstva, socialnih služb," je pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.