Slovenija
3727 ogledov

Bizaren incident v Evropskem parlamentu

1/3
Epa
Med razpravo o vnovičnem imenovanju Ursule von der Leyen za predsednico Evropske komisije je v Evropskem parlamentu prišlo do hudega incidenta.

Ekscentrična romunska evroposlanka skrajne desnice Diana Sosoaca si je nadela nagobčnik in zahtevala, da v parlament pripeljejo duhovnika, ki bi posvetil Evropski parlament in ga očistil hudičev. 

Po predstavitvi načrtov von den Leyen, ki se poteguje za vnovični petletni kandidat na čelu Evropske komisije, poteka glasovanje. Von den Leyen ima po naših informacijah ima zagotovljeno večino.

Znorela, ko je poslanka omenjala pravico do splava

Romunska poslanka je znorela med govorom vodje liberalcev Renew Valerie Hayer, ki je govorila o pravici do splava in o tem, da bi ga bilo na evropski ravni treba vpisati med temeljne svoboščine.

Von der Leynovo je označila za kriminalko in kričala, da ima pravico do govora. Ker se je oglasila že drugič, je predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola zahtevala njeno odstranitev, kar je trajalo kar nekaj časa saj poslanka ni hotela zapustiti parlamenta.

"Tudi tukaj se srečujejo hudiči"

Diana Sosoaca je novinka v Evropskem parlamentu, je voditeljica romunske skrajno desničarske stranke S.O.S. Bila je članica romunskega parlamenta in je zaslovela zaradi stališč proti priseljevanju in cepivom ter zaradi motečega vedenja. "Tako kot v romunskem parlamentu se tudi tukaj srečujejo hudiči," je v tem tednu dejala romunskim novinarjem. "Pripeljala bom duhovnika, da bo posvetil pisarne in karkoli lahko. To je moja pravica do veroizpovedi, do izražanja moje vere," je dodala. 

Predsednica Evropskega parlamenta je prebledela

Prvi dan zasedanja Evropskega parlamenta je prišla v tradicionalni romunski narodni noši, s sabo je prinesla dišečo smolo in ikono sv. Paraskeve, balkanske svetnice iz 10. stoletja. "Šla sem h gospe Metsola. Ko me je zagledala, je prebledela," je povedal Sosoaca. "Prosila sem jo za srečanje, postajala je vedno bolj bela."

V svojem prvem govoru v parlamentu v sredo je Sosoaca, ki je naklonjena Moskvi, obtožila EU, da je uničila Romunijo z zagotavljanjem pomoči Ukrajini in pozvala k ustavitvi dobave orožja Kijevu.

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 14:31 18.julij 2024.

    Vsi skrajni desničarji so ekscentriki!

  • kapibara1 14:26 18.julij 2024.

    "..ekstremna.. skrajna.." tipični izrazi za ekstremeno ..skrajne leftardsko leftardske leftarde.. za njihove nasprotnike..!!

  • Avatar Leon
    Leon 14:05 18.julij 2024.

    Nagobčnik ji dobro pristoji . Predstavniki Samostojne domobranske stranke se predstavitve niso udeležili morda zaradi pomanjkanja nagobčnikov ?