Slovenija
22 ogledov

Inflacija aprila 0,8 odstotka

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se aprila v primerjavi z marcem v povprečju zvišale za 0,8 odstotka, je danes objavil Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

Rast cen na letni ravni je bila aprila 1,7-odstotna, v enakem obdobju lani je bila višja za 0,6 odstotka. Povprečna letna  rast je bila 1,9-odstotna, v enakem obdobju lani pa 0,9-odstotna, poroča SURS.

Cene so se v enem letu najbolj zvišale alkoholnim pijačam, tobaku in stanovanjem, vse za 6,3 odstotka. Podražila se je tudi hrana in brezalkoholne pijače, in sicer za 4,2 odstotka. Za 3,5 odstotka je dražja tudi stanovanjska oprema. Za dobra 2 odstotka so se podražili raznovrstno blago in storitve ter zdravje, komunikacije. Najmanj je cena zrasla prevozu, in sicer za 0,4 odstotka ter izobraževanju za 1,7  odstotka, ugotavlja SURS.  

V enoletnem obdobju so se najbolj zvišale cene gostinskim in nastanitvenim storitvam – za 11,2 odstotka. Podražila so se tudi oblačila in obutev ter rekreacija in kultura.

V primerjavi z lanskim aprilom je bilo blago dražje za 2,8 odstotka, storitve pa so se za 0,6 odstotka pocenile. Cene blaga dnevne porabe so se v enem letu zvišale za 5,1 odstotka, cene trajnega in poltrajnega blaga pa so se znižale, za 2,2 oziroma 1,2 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.