Slovenija
44 ogledov

Inšpekcijski nadzor nad pirotehničnimi izdelki

petarde Shutterstock
Inšpektorat za notranje zadeve bo do konca leta opravljal inšpekcijski nadzor nad uvozniki, distributerji in prodajalci pirotehničnih izdelkov.

Inšpektorji bodo v okviru nadzorov pozorni predvsem na predpisano označevanje na izdelkih, kjer mora biti navodilo za varno uporabo v predpisani velikosti črk, na kontrastni podlagi in v slovenskem jeziku. Pregledali bodo tudi posamezne pirotehnične izdelke in preverili, če ob pravilni uporabi delujejo varno in imajo bistvene tehnične in varnostne lastnosti v skladu s predpisanimi zahtevami Direktive za pirotehniko.

Ta direktiva od poslovnih subjektov zahteva, da na notranji evropski trg, tudi v Slovenijo, dajo samo po določbah harmoniziranih evropskih standardov preizkušene in certificirane pirotehnične izdelke. Ravno nepravilno, neskladno ali zavajajoče označeni izdelki so namreč lahko tudi eden izmed vzrokov za hude poškodbe uporabnikov pirotehnike. Nadzori bodo najbolj intenzivni v večjih nakupovalnih središčih, kjer so pirotehnični izdelki dostopni tudi otrokom.

Kršitve niso poceni

Predpisane globe za kršilce so različne: za podjetnike znašajo od 2.000 do 20.000 evrov, za pravne osebe od 5.000 do 50.000 evrov, za odgovorne osebe pravne osebe ali podjetnike pa od 400 do 4.000 evrov. Globe so zagrožene tudi za posameznike, in sicer od 400 do 1.200 evrov (kot na primer za tistega, ki prodaja, kupuje, poseduje ali uporablja ognjemetne izdelke, ki so namenjeni le pravnim osebam in podjetnikom z ustreznim dovoljenjem za to dejavnost, ali ognjemetne izdelke kategorije II. in III., katerih glavni učinek je pok).

Preglede bodo inšpektorji opravljali po vsej Sloveniji, odzivali se bodo tudi na posamezne prijave potrošnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.