Slovenija > Intervjuji
21104 ogledov

Matej Tonin: Imam nižjo urno postavko od žene

Matej Tonin
1/25
Saša Despot
Matej Tonin pravi, da kot minister na uro zasluži manj kot žena. Če bi bila na mizi prepoved splava, je ne bi podprl, med prijatelji ima tudi istospolno usmerjeno osebo, elektriko pa mu dobavlja Gen-I, ki ga je še pred kratkim vodil Robert Golob. Enega klica v času svojega ministrovanja Matej Tonin ne bo nikoli pozabil.

Gospod Tonin, ali v politiki uživate ali se žrtvujete za dobro naroda?

Oboje. Če v nečem ne uživaš, v tem ne moreš biti dober, človeku se vidi, ali uživa v svojem delu. Rad se ukvarjam s politiko, to je delo za skupno dobro, mene to navdaja z neko pozitivno energijo, ni mi težko in to rad počnem. Je pa zraven kakšna žrtev, ki je neprijetna za tvojo družino, manj časa namenjam otrokom, kot bi ga želel, tudi ženi. Pa še kaj drugega. Danes smo politiki strelovod za vse slabo, kar se je v družbi zgodilo, na nek način je to dobra stvar, če imaš strelovod se ta negativna energija vsaj nekam kanalizira.

So vam otroci kdaj rekli, da nočejo, da ste še minister?

Ne, tega ne, so še premajhni, tri, šest in osem let so stari. Je pa starejša hčerka večkrat rekla, da bi si želela, da bi bil več doma in da bi se večkrat z njo igral.

Ste kdaj izračunali, koliko zaslužite na uro?

Ja, manj kot žena. Je rekla, da sem nor, da opravljam to službo, saj je moja urna postavka manjša kot njena, ki dela v računovodstvu.

V nekem pogovoru ste omenili, da ste med pogajanji o vstopu v vlado Marjana Šarca videli, da se ponavlja zgodba iz Kamnika in da bi to pomenilo samovoljno vodenje koalicije. Je Marjan Šarec bolj samovoljen človek kot Janez Janša?

Da. To govorim iz lastnih izkušenj, z njim sem bil v koaliciji v Kamniku. Komunikacija je bila izjemno slaba in skoraj ni obstajala, celo stvari, za katere smo se dogovorili, se niso držali, primer je knjižnica Franceta Balantiča. On je zelo introvertiran, zaprt vase, vsakega razume kot konkurenco in se o stvareh nerad posvetuje. Na tak način je vodil kamniško koalicijo. Imeli smo resen namen iti v Šarčevo vlado, ampak videl sem, da gredo stvari po kamniškem principu in imel sem prav. Poglejte izjave koalicijskih partnerjev, ko je Šarec odstopil.

Ja, saj obstaja celo ena video lepljenka teh izjav.

Njihov glavni očitek je bil, da se o stvareh niso posvetovali, da niso bili obveščeni. Lahko si mislite, kar si želite, ampak predsedniki koalicijskih strank smo se v času največje krize dobivali vsak dan, zdaj pa dvakrat na teden. Če ne bi bilo take komunikacije, bi ta vlada že zdavnaj razpadla.

Se vam Robert Golob zdi samovoljen človek?

Ne poznam ga, nisem imel nobenega stika z njim niti ne poznam ljudi, ki ga bolje osebno poznajo. Bomo videli, imel pa bo veliko dela in je pred veliko preizkušnjo. Stranke z vseh vetrov so doslej klavrno končale. Pozitivne Slovenije ni več, pa je zmagala, SMC je močno zmagal, pa ga danes ni več, LMŠ sicer ni zmagala, a tudi njim kaže, da lahko izpadejo iz parlamenta in jih jutri ne bo več.

Matej Tonin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pravite, da o odnosih znotraj vlade ne razpravljate na pločniku ali v medijih, a svojim volivcem najbrž morate pojasniti, pred čim smo bili obvarovani, ker je bila v vladi NSi. Na prvi pogled se zdi, da je SDS delala, kar je hotela.

To je prvi pogled, ravno zaradi tega, ker je naš pristop takšen, da koalicijskih partnerjev ne kritiziramo na pločniku. Mi smo kot nogometna ekipa, če želimo zabijati gole, se moramo o napakah pogovoriti v slačilnici …

Ampak na volitve ne gre nogometna ekipa, ampak posamezni igralci.

Ja, ampak naše podpore ne želimo graditi na kritiki naših koalicijskih partnerjev, ampak na naših rezultatih. Preprečili smo veliko neumnih, bolje rečeno nepremišljenih stvari. Boji so bili siloviti. Nikomur v koaliciji nisem nič dolžan, vse kar smo dosegli, smo dosegli sami, nimam nobenega botra, predsedniku vlade in vsem partnerjem sem povedal vse, kar me je težilo in kar me je bolelo in kje so rdeče črte, ki jih Nova Slovenija ne prestopi. Našo podporo želimo graditi na naših rezultatih in na viziji. Da rezultati obstajajo, je vidno z neba, ministrska ekipa Nove Slovenije je učinkovita in ima rezultate, glede tega kakšno Slovenijo želimo v prihodnosti pa, naš program je, to je splošno znano, eden najboljših.

Zakaj naj volivci volijo vas in ne SDS?

Odgovor je preprost, ker ima NSi mlado in energično ekipo, ki ni tik pred penzijo, ki se želi dokazati in si želi delati dobro, ker smo v komunikaciji zmerni in kulturni in ker smo garant za to, da bomo ohranili naš način življenja tudi v prihodnje. Zaradi tega bi jaz kot konzervativen volivec, ki ima na razpolago več strank, glasoval za NSi.

Vašo ministrsko ekipo nekateri šaljivo imenujejo boyband, torej fantovska glasbena skupina. Ali res kdaj skupaj zapojete?

Nekateri nam pravijo tudi novi Čuki. Smo zapeli, ampak so bila nesoglasja, ali bi to obelodanili. V ekipi imamo kar nekaj dobrih pevcev, Janez Cigler Kralj igra kitaro in lepo poje, tudi Jože Podgoršek je super pevec, tisti v ekipi, ki smo malo slabši pevci, smo bili skeptični, kako bi izpadlo, če bi zapeli kakšen komad, tako da je na koncu vse ostalo v ožjem krogu. Se mi zdi pa zabavno.

Ali boste morebitni nižji rezultat stranke kot na prejšnjih volitvah (7,16 odstotka, op. a.) dojeli kot svoj neuspeh?

Vsak si želi napredovati, tudi NSi. Je bil pa ta mandat tako izreden in poseben, siloviti pritiski so bili tudi s strani mainstream medijev, ves čas smo delali v nekih kriznih okoliščinah. Zadovoljen bom, če bomo rezultat izboljšali, če bo drugače, bom pa to sprejel, konec koncev imajo ljudje vedno prav.

Matej Tonin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po prejšnjih volitvah, ko niste dobili deset poslancev, kot ste napovedovali, ste svetu stranke ponudili odstop.

Pameten se iz preteklih napak kaj nauči. Jaz ne bom nikoli več rezultata napovedoval in si vnaprej delal problemov tam, kjer jih ni.

Ali menite, da bo NSi po volitvah novi Desus, s tem mislim jeziček na tehtnici in stranka, brez katere ni nobene vlade?

Ja, Nova Slovenija bo korektor normalnosti, kdor bo želel programsko in razvojno koalicijo in ne le ideološke koalicije, ki bi se ukvarjala z nacionalizacijo, revanšizmom, izključevanjem in zvišanjem davkov, bo moral vključiti Novo Slovenijo. Če bo kakršna koli prihodna vladna koalicija vključila Levico, bo to strel v koleno in bo kratkega veka.

Najbrž je mnogim liberalcem všeč vaš gospodarski program, odvrača pa jih vaš odnos do nekaterih pravic in svoboščin. Ali bi podprli spremembo ustave, da bi se prepovedala pravica do splava?

Ne.

Je pravico do splava treba omejiti?

Sedanji ustavni konsenz se mi zdi ustrezen, edina stvar, o kateri smo v Novi Sloveniji govorili, je medsebojno spoštovanje. Mi nikomur ne omejujemo pravic, nikogar v nič ne silimo in nikomur ničesar ne prepovedujemo, enako odnos pričakujemo do naših osebnih prepričanj, ki jih živimo. Če sem zelo konkreten, če sva se z ženo odločila, da bova ne glede na vse življenje spoštovala od spočetja do naravne smrti, s tem nisva posegla v pravice nikogar drugega in nikogar v nič ne siliva.

Ali menite, da je potrebno omejiti kakšne pravice, ki jih imajo istospolni partnerji?

Ne, smo pa proti posvojitvi otrok s strani istospolnih partnerjev.

Imate med svojimi prijatelji kakšno istospolno usmerjeno osebo?

Da.

Matej Tonin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vaše fotografije v blatni beli srajci in ob metanju granate so bile tarča posmehljivih komentarjev, a pravite, da je bilo vredno, saj ste s tem pozornost usmerili na vojsko in pridobili več kandidatov za prostovoljno služenje vojske kot prej leta. Vas posmeh res ni niti malo prizadel, vas ali vaših bližjih?

Ne, človek v politiki dobi trdo kožo. Če bi bilo to leta 2011, ko sem bil prvič izvoljen za poslanca, bi se najbrž kam pogreznil ali skril. Takrat me je že en negativen članek prizadel in sem se grozno slabo počutil. Z leti dobiš odpornost, zdaj dobim kliping (pregled tiska in objav, op. a.), kjer je na desetine negativnih člankov in komentarjev in se me to ne dotakne. Ne obremenjujem se s tem in se ne sekiram. Me ni prizadelo, sem pa vsekakor dosegel svoj namen. Z ekipo smo tuhtali, kako pritegniti pozornost mladih, da bi se odločili za prostovoljno služenje vojske. Ko smo delali enodnevne dogodke, ste mediji prišli, poročali o tem in to je bilo to. Najmanjša cena za to, da se bo vojska okrepila, je, da tam smešijo ministra in se delajo norca. In rezultati so bili. 600 mladih se je zanimalo za služenje vojaškega roka, pred nekaj leti ga je odslužilo manj kot sto.

Matej Tonin | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Bela srajca pa je bila tudi neke vrste protest. Del slovenske politike se je ves čas ukvarjal s tem, ali je primerno, da minister na teren hodi v delovnih oblačilih. Za ministra za obrambo je teren malo drugačen, kot za druge, veliko je prahu, umazanije, potu. S tem, da sem šel s tankovsko enoto na teren v obleki, sem hotel tem kritikom dokazati, da je iti v obleki na teren še dvakrat bolj neprimerno. Tista srajca je bila uničena.

Na koncu bo edina stvar, ki bo štela, rezultati, ne koliko je bilo posmehljivih tvitov in koliko zanimivih tik tok objav, ampak štelo bo samo to, ali je minister Tonin s svojo ekipo izpolnil cilje, ki si jih je zadal, da bomo modernizirali vojsko in obrnili negativne kadrovske trende. To nam je uspelo in to bo ostalo, vse drugo pa bo minilo in jaz sem preživel ves ta posmeh.

Nekdanji minister za finance Janez Šušteršič je v intervjuju povedal, da na ministrski funkciji izgubiš stik z realnostjo, saj ti vsi govorijo ja, gospod minister, seveda, gospod minister, vsi te hvalijo, saj vsi nekaj potrebujejo od tebe, in to ti zmeša glavo, postaneš prepričan, da si bolj sposoben, kot si. Se je kaj podobnega zgodilo tudi vam?

Janez ima prav. Ko prideš sem na dolžnost, so seveda vsi tvoji najožji sodelavci zelo prijazni in ustrežljivi, zato je zelo pomembno, da se tega znaš obrtniško lotiti. Menim, da je narobe, če na ministrska mesta pridejo ljudje, ki so padli z neba in niso imeli nobenih izkušenj v politiki ali na neki izvršni funkciji. Odkar sem v politiki, sem že večkrat videl, kako je koga odneslo in je izgubil stik z realnostjo. V kabinetu sem se zato obdal s sodelavci, ki mi ne samo kimajo, ampak so včasih tudi "težaki", ki mi povedo tisto, česar si drugi ne upajo, kje sem zamočil, kaj sem naredil narobe in me držijo ves čas prizemljenega. To je prva stvar, ki jo moraš narediti.

Druga stvar je pa, da moraš informacije preverjati tudi na terenu pri najnižjih kadrih. To vodstvu ministrstva ni preveč všeč, ampak ko gre informacija po liniji navzgor, se zelo, zelo čisti. Vojak bo na primer brez ustrezne opreme in prehrane, ko gre informacija gor, jo vsak malo polepša, saj vsak želi svojemu šefu ugajati in na koncu bo general poročal, da je vse v najlepšem redu. Zato grem pogosto na teren in se s posameznimi zaposlenimi pogovarjam brez prisotnosti njihovih šefov, če so šefi zraven, si ne upajo povedati. To delam, da me ne odnese.

Se vam je kakšno kadrovanje, ki ga je opravila vlada ali kadrovanje v državnih podjetjih v vašem mandatu zdelo neokusno?

Odvisno kakšen okus imate. Kar je zame okusno, je lahko za vas neokusno, to je stvar okusa.

Po vašem okusu.

Mi smo ves čas skrbeli, da smo na položaje, kjer je zakonodaja dovolila vpliv na kadrovanje, imenovali kompetentne in sposobne ljudi.

Kaj pa v drugih resorjih?

Se bom vzdržal komentarja.

Se vam morda zdi, da želi Janez Janša te volitve izgubiti in se nato vrniti na oblast po naslednjih volitvah, vmes naj se pa leve stranke mučijo na oblasti? Nastavljenih je kar nekaj javnofinančnih tempiranih bomb, denimo vsako leto višja splošna olajšava, ki bo čez nekaj let pomenila 800 milijonov manj v proračunu, pa visoka zadolžitev Slovenije, z napovedjo konca plačnega sistema v javnem sektorju se nakazuje vojno stanje s sindikati, potrebna bo pokojninska reforma  …

Jaz predvsem vem, da si NSi želi zmagati in želi biti del prihodne vladne koalicije, ker bo to daleč najboljše za Slovenijo. Glede javnofinančne luknje se ne strinjam, v letu 2021 se je v proračunu zbralo 1,5 milijarde evrov več denarja kot v letu 2019, ko je vlado vodil Marjan Šarec. Kar smo ljudem pustili zdaj v žepih, so že zdavnaj zaslužili, ker delajo, ker so pridni in ker se gospodarsko kolesje vrti. Z veseljem prevzamem odgovornost za to javnofinančno situacijo. Naša velika zadolženost, to je fraza opozicije, je primerjalno gledano podpovprečna, kot delež v BDP-ju se je znižala, nimam nobenih strahov glede tega. Kar se tiče pa enotnega plačnega sistema, je ta mrtev in živ le na papirju, saj ni pomembno, v katerem plačnem razredu si, ampak kakšne dodatke imaš. To je stvar, ki nas čaka in jaz sem pripravljen v njo zagristi, na ministrstvu za obrambo že snujemo plačni sistem za obrambno-varnostni sektor. To so vse rešljivi izzivi, Nova Slovenija se jih ne boji in želi biti del nove vlade.

Kaj še bi NSi naredila v tem mandatu, če ne bi bilo epidemije in zdaj vojne? Kaj so prioritete za naslednji mandat?

Prenova in krepitev zdravstvenega sistema. Ne moremo več delati isto in pričakovati drugačen rezultat. Zaradi covida smo predvsem gasili požare in skrbeli, da se sistem ne podre. Problem slovenskega zdravstvenega sistema ni v denarju, zaradi višje delovne aktivnosti se je v zadnjih petih letih v zdravstveni blagajni zbralo 600 milijonov evrov več denarja, pa ni manj čakalnih vrst, kar pomeni, da je problem v organiziranosti. Mi bomo delali na tem, da bodo vsi imeli dostopno javno zdravstvo, kar pomeni, da zahodnoevropske koncepte prenesemo na slovenska tla, švicarske, avstrijske, nemške modele. To pomeni, da če vam kot zdravniku zdravniška zbornica izda dovoljenje, da opravljate svoj poklic, ni pomembno, kje ste zaposleni. Ljudje lahko pridejo k zdravniku kamorkoli, storitve pa plača zavarovalnica, ki ji pacient plačuje prispevke za zdravstvo. Edino tako bo javno zdravstvo vsem dostopno. Vztrajanje na centralnoplanskem socialističnem modelu ne bo dalo rezultatov.

Treba bo tudi ubraniti zakon o dohodnini, Kul in Svoboda napovedujejo razveljavitev zakona in s tem nižanje neto plač. Strateško gledano pa nas čaka soočenje z demografsko zimo. Tukaj moramo sprejeti resne ukrepe, sicer bo kolapsiral pokojninski sistem, problem bo delovna sila, iz tega izhaja cel kup problemov.

Matej Tonin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

NSi govori o več veselja do življenja, kako si to predstavljate, tega se ne da kupiti ali zapovedati z vladnim odlokom.

Včasih sploh ni glavna poanta denar. Je pomembna stvar, od tega se živi, ni pa ključna. Ustvariti moramo okolje, ki bo prijazno do družin in v katerem bodo otroci dobrodošli. Odločitev za otroka ne sme dodatno finančno obremeniti družinskega proračuna, družine z otroki pa ne bi smele biti v slabšem finančnem položaju kot družine brez otrok. Postati moramo bolj prizanesljivi do mladih družin, da bo služba naklonjena temu, da del časa namenite družini, da ne bo prvo vprašanje ženskam na pogovoru za službo, ali imate otroke, jih nameravate imeti in podobno. Tukaj pridemo tudi do stanovanj, dodatna obdavčitev, ki jo predlaga Levica, tako se ne da napolniti praznih stanovanj. Treba je ljudem dati dosegljiva stanovanja. Slovenci nočejo imeti najemniških stanovanj, hočejo lastna stanovanja. Ena od neizkoriščenih priložnosti so kadrovska stanovanja, veliko podjetij tuhta, kam vložiti denar.

Kateri so vaši pogoji za vstop v katerokoli vlado, je to brezplačni vrtec za vse otroke, nadaljevanje investicij na obrambnem področju, kaj tretjega?

Je čas pred volitvami in čas po volitvah. Pred volitvami vsaka stranka hoče pokazati svojo drugačnost, po volitvah pa je treba iskati skupne imenovalce. Zaradi našega volilnega sistema ena stranka ne more sama oblikovati vlade, prav tako ni pomembno, kdo zmaga, ampak kdo je sposoben oblikovati večino 46 poslanskih glasov, pomembno je, katere stranke so tretja, četrta, peta in šesta, te določajo barvo koalicije. Zaradi izzivov, ki nas čakajo, je treba iskati skupne točke. Meni je jasno, da vseh svojih programskih točk ne bom mogel uresničiti, to bi bilo možno, če bi bili samo mi v vladi. Treba pa je postaviti prioritete. Prihodna koalicija bo morala biti programska in ne ideološka. Če bo ideološka, bo stavila na revanšizem, nacionalizacijo in na višanje davkov. Če bo programska, se bomo pa lahko soočili z izzivi, ki sva jih omenila.

Če se ne moremo dogovoriti o strateških stvareh, se lahko pogovarjamo tudi o konkretnih projektih in jih izpeljemo kot programska koalicija. Začnimo graditi drugi blok jedrske elektrarne, ker je to nujno potrebno za našo samooskrbo na področju energetike. Dajmo zgraditi na obrobju Ljubljane nov klinični center, ki bi bil bolj dostopen. 

Ali gledate Novo24TV?

Da.

Kako ocenjujete njen program?

V zadnjem času se je izboljšal, iz strankarske televizije je šel v smeri televizije, ki se trudi podati objektivne ocene dogajanja. Gledam pa samo temo dneva ob devetih zvečer. Prinašajo vsebine, ki so drugje zapostavljene.

Se vam zdi kaj čudno, da so vse medije SDS pokupili Madžari?

Težko to komentiram. Kupil jih je najbrž tisti, ki je v tem videl poslovno priložnost in je imel denar.

Kako ste se počutili, ko so vam povedali, da je Rusija napadla Ukrajino?

Ves čas smo dobivali obveščevalna poročila in smo vedeli, da bo do tega napada prišlo, presenečenje pa je bilo, da je bil takšnih razsežnosti. Vsi smo pričakovali omejen napad na območju Donbasa, veliko večji obseg napada je bil presenečenje za celotno obveščevalno skupnost. Si bom pa za vedno zapomnil to surrealno izkušnjo, ob enih sem zaspal, ob štirih zjutraj pa klic: Minister, začela se je vojna, pridite čimprej v službo.

Ste se ustrašili za svoje otroke, ste si mislili, kaj mi je še tega treba?

Za Slovenijo ali lastne otroke se nisem ustrašil, vedel sem, da gre za omejen konflikt. Je pa to pomenilo veliko skrbi in odgovornost, kaj bomo v zavezništvu storili, da bomo to ustavili.

Kaj ste se vi osebno naučili 24. februarja, ko je Rusija napadla Ukrajino?

Dve lekciji, prva: varnost ni samoumevna. Najina generacija je bila prepričana, da se takšne grozote kot na primer v Buči v Evropi v 21. stoletju ne morejo zgoditi. To je trpka izkušnja, ki nas opozarja, da smo za varnost odgovorni sami in da ni samoumevna. Druga pa, da Rusi delajo ravno obratno, kot govorijo, če govorijo, da bo mir, bo vojna.

Ali menite, da bi bili, recimo v primeru agresije Madžarske na slovensko ozemlje, sposobni organizirati podobno obrambo kot Ukrajina?

To je politično nevarno vprašanje, iz njega izhaja, da nas sosedje ogrožajo, mislim, da nas ne ogrožajo.

Vprašanje bolj cilja na naše obrambne sposobnosti.

Kar se tega tiče, sem miren. Slovenci smo zelo posebni, ena stvar nam je pa sveta in nas je krasila v vseh teh stoletjih. Ko gre za naše preživetje, za preživetje jezika in naroda, na Slovence lahko računaš. Leta 1991 smo se zoperstavili in dobili vojno zoper na papirju četrto najmočnejšo armado v Evropi. Imeli pa bi podobne težave kot Ukrajina, nimamo še učinkovite protizračne obrambe, težke tehnike, veliko tankov. Naša ključna močna točka pa bi bila morala, ki je visoka zdaj v Ukrajini in je bila visoka leta 1991 v Sloveniji. Bi pa morali računati na pomoč zaveznikov, tako kot zdaj Ukrajina. Zdaj se kaže, kako strateško pomembno je naše članstvo v Natu. Nam se kaj takega, kot se je zgodilo Ukrajini, ne bi moglo zgoditi, po 5. členu severnoatlantske pogodbe je napad na enega napad na vse.

Matej Tonin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Rusiji za plin nakazujemo milijone, kakšnega reda velikosti je bila vrednost naše vojaške pomoči Ukrajini?

Vrednosti naše vojaške pomoči ne smem razkriti, saj gre za tajen podatek, taka je odločitev znotraj zavezništva. Slovenija je pomagala in pomaga tudi z vojaško pomočjo. Sankcije zahodnega sveta so silovite in Putinov vojaški stroj res poganjata nafta in plin, ki zagotavljata dotok svežega denarja v Rusijo, po nekaterih ocenah gre za pol milijarde evrov na dan. Po teh grozotah, ki so se zgodile v Buči, je vse več pritiska na evropske države, da se uvede totalen embargo na rusko nafto in plin. Mi to zagovarjamo, v našem interesu je, da so sankcije hujše, saj pričakujemo, da bo v tem primeru vojna krajša in se bomo lahko vrnili v neko normalno stanje, zato bodo tudi posledice za gospodarstvo manjše. Moram pohvaliti ministra Vrtovca in njegovo ekipo, ki Slovenijo pripravlja na ta embargo. Včeraj (pogovor je potekal v torek, op. a.) se je sestal s hrvaškim kolegom, s katerim se je dogovoril, da lahko prek Hrvaške dobimo tretjino plina, ki ga potrebujemo, dogovarja se z italijanskim kolegom, da bi preko Italije dobili plin iz Alžirije, dogovarja se s Katarci. Želim, da se ta embargo čim prej sprejme in da se vojna čim prej konča.

Kaj bo po koncu vojne. Bo Putin vseeno zmagovalec, Ukrajina bo najbrž morala sprejeti nekakšen kompromis, morda suverenost Rusije nad Krimom, Donbasom?

Največji poraženec te vojne bo vsekakor Putin. Uspelo mu je nekaj neverjetnega, poenotiti celoten zahodni svet, iz mlačne in neodločne Evrope je naredil odločno Evropo, ki ve kaj hoče in bo branila svoje vrednote. Nato, ki po devetdesetih letih ni točno vedel, kaj je njegovo poslanstvo, je zdaj spet dobil smisel. Hkrati pa je Putin drastično izoliral Rusijo, žal bo Rusija še dolga leta plačevala za to. Smo na začetku zelo dolge poti, ko se bo končala vojna, se bo začel proces obnove, zahodni svet je Ukrajini moralno dolžan pomagati. Mi kot najboljšo priložnost vidimo, da se jo sprejme v EU in da so ji odprta vrata do evropskih skladov.

Druga stvar, ki bo zelo zahtevna in se bo po moji oceni nekaj časa vlekla, bodo razmejitve in umik ruskih enot. Prepričan sem, da bodo Ukrajinci vztrajali, da se Rusija umakne z vseh zasedenih območij. Tukaj bo zelo pomembno, da bo zahodni svet enoten in bo ohranjal pritisk, tako da bo za Rusijo neznosno, da ostane na zasedenih območjih.

Preberite še:

Marjan Šarec Marjan Šarec Slovenija Marjan Šarec: "Biti je treba zelo realen in ne misliti, da smo že zmagali" Luka Mesec Volitve Slovenija Luka Mesec: "Ciljamo na sedem ministrstev" Tanja Fajon Intervju Tanja Fajon Slovenija "Po naših izračunih bi lahko bila minimalna pokojnina 700 evrov" Alenka Bratušek intervju Slovenija Alenka Bratušek: Levica bo morala rešiti zadeve s Kordišem

janez.zalaznik@styria-media.si

 

Komentarjev 82
  • LukaMB 21:18 16.april 2022.

    Toninčka bodo nekoč obiskali Rusi in ga vprašali, zakaj je pomagal neo-nacistom pri ubijanju velikih Rusov in jim pošiljal orožje, podati bo moral kot hlapec celotno listo vpletenih zahodnih akterjev in njihovega imperija laži.

  • jakec1575 18:35 16.april 2022.

    Fanticek laze, ko pes tece. Ne samo, da so gledali stran pri vseh sds aferah. Tudi tisoce evrov so izstavljali ljudem, ki so stali v protestu na 4m. V cerkvi so pa birme tekle brez mask. Kler so najbolj laznivi in pokvarjeni.

  • eminenca 17:38 16.april 2022.

    pizda tipkam, ka ker nekej izgine, no to sem na koncu hotel rečt, da naj samo še ostržkov nos skrajša, drugače je pa let ... za plačao naj si pa sam poskrbi in na kurac mi gre vsa ta patetičnost ...prikaži več ... kaj jamraš, kaj si bogi, kaj te brigaqjo drugi ... res bizarno perverzno ubogi mi, ki tolk delamo, pa tkole je ... ma ter vam , vprašte holoba kje je dobu take solde ... on je delal, ne pa vi lenuhi ... to je to