Slovenija
17163 ogledov

Iranka želela na slovenski banki odpreti račun, to je sledilo

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat Profimedia
Banka ji je zavrnila odprtje transakcijskega računa, Zagovornik ugotovil diskriminacijo.

Na Zagovornika se je obrnila državljanka Irana, ki več let živi in dela v Sloveniji. Ena izmed slovenskih bank ji je namreč zavrnila odprtje osebnega plačilnega računa samo zaradi njenega državljanstva.

Odgovor: Ameriške banke bi lahko prekinile sodelovanje

Zagovornik načela enakosti je zaradi tega uvedel postopek ugotavljanja diskriminacije. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, mu je banka pojasnila, da lahko samo na tak način zmanjša tveganje, da bi tuje banke, s katerimi sodeluje, zaradi morebitnih spornih transakcij katere od njenih strank prekinile sodelovanje z njo zaradi nespoštovanja mednarodnih sankcij proti Iranu. 

Na banki so še pojasnili, da je bilo njihovo ravnanje edini možen način obvladovanja tveganj s področja pranja denarja in financiranja terorizma in tudi edini način za preprečitev možnosti, da bi ameriške banke, s katerimi banka sodeluje in prek njih izvaja mednarodni plačilni promet, zaradi spornih transakcij katerega od njenih komitentov prekinile sodelovanje z banko zaradi nespoštovanja mednarodnih sankcij proti Iranu. 

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat | Avtor: Profimedia Profimedia

Na banki so se pri tem sklicevali na zakon o varstvu pred diskriminacijo, ki omogoča dopustne izjeme od prepovedi diskriminacije. Kot so zatrdili, so namreč pri svojem delovanju zasledovali legitimne cilje in za doseganje teh ciljev izbrali tudi ustrezno in edino možno sredstvo.

Zagovornik ugotovil diskriminacijo

Po pojasnilih Zagovornika načela enakosti banka med postopkom ugotavljanja diskriminacije ni dala konkretnih dokazil, da mora za zagotovitev spoštovanja sankcij proti Iranu onemogočati odprtje transakcijskega računa vsem, ki so državljani Irana, ali da ji pogodbe s tujimi bankami dejansko prepovedujejo poslovanje z državljani določenih držav zgolj zaradi njihovega državljanstva.

"Zagovornik je zato ugotovil, da zavrnitev odprtja transakcijskega računa ni bila edina možna pot za doseganje izpostavljenih legitimnih ciljev, saj bi banka te cilje dosegla tudi z ustreznim spremljanjem in pregledovanjem poslovanja stranke, za katero je domnevala povečano tveganje za sporne transakcije," so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem so spomnili na določila Banke Slovenije glede preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, v katerih banke opozarja tudi pred neupravičenim preprečevanjem dostopa do finančnih storitev.

Zagovornik načela enakosti je zato sklenil, da ravnanja banke ni možno obravnavati kot dopustno izjemo od prepovedi diskriminacije, in odločil, da je banka stranko diskriminirala zaradi njene osebne okoliščine državljanstva.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 19
  • Ogledalce 08:15 28.junij 2024.

    To je čisto običajno. Banke ne odpirajo niti turkom, srbom, italijanom, nizozemcem ipd. Težko je danes tujcu odpreti bančni račun v tuji državi. Pred oprtjem je banka naredila pregled stranke in verjetno videla da ima namen nakazovati ali prejemati denar ...prikaži več iz tveganih držav. Banka se lahko povsem prostovoljno odloči ali odrpeti nekomu račun ali ne. Nič ni obvezno. In tako je z vsemi bankami. Nič neobičajnega in nobena diskriminacija.

  • Avatar Metod Kvargl
    metod1 20:42 27.junij 2024.

    Meni so pred tremi leti z bančnega računa znano kam odleteli trije jurji. Letelo bi več, če bi imel več. Banki in policiji je za to dol viselo in so mi že na samem začetku prijave povedali, naj ne upam ...prikaži več na kakršnokoli vrnitev denarja. Je pa na telefonskem BankaNet-u pisalo, kam je denar šel (?!). Ne vem.., ali sodelujejo ali kaj???!!!

  • Enzgg4 19:55 27.junij 2024.

    Hočem vedeti, katera je ta banka, da vem, katere se izogniti. S tako banko nočem imeti nobenega posla.