Slovenija
17 ogledov

Iskanje "jeznega policista", ki je razkril dogovarjanje policistov

Policisti lovili Koprivnikarja zurnal24.si
Informacija, kdo je "jezni policist", ki je razkril dogovarjanje policistov, bi koristila pravzaprav obema stranema. Vodilni bi več informacij, obdolženi pa bi lahko žvižgača celo tožili.

Med policisti in v medijih še vedno poteka lov za "jeznim policistom", anonimnežem, ki je razkril sporna dogovarjanja med več policisti o zasedi ministru Borisu Koprivnikarju. Tudi sami smo šli po sledi poslanega anonimnega sporočila in na podlagi IP naslova in javno dostopnih podatkov ugotovili, da je bilo sporočilo poslano iz manjšega zaselka Gomilsko v občini Braslovče.

Ker smo želeli stopiti v stik s pošiljateljem, smo na več naslovih skušali preveriti, ali v kraju, od koder je prišla anonimna elektronska pošta, živi kdo, zaposlen na policiji. Informacije pri več virih nismo mogli potrditi, a povsem možno je, da elektronska pošta ni bila poslana z domačega naslova, ampak pametnega telefona ali javno dostopne internetne brezžične točke.

Žvižgača bi lahko tudi tožili

Razkritje anonimnega pošiljatelja pa si poleg vodstva policije, ki hoče še več informacij o domnevnih kršiteljih, lahko želijo tudi oškodovani policisti. Kot nam je pojasnila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki je sicer poudarila, da ni seznanjena z okoliščinami dogovarjanj, bi lahko vpleteni posamezniki "žvižgača" lahko tudi tožili: "Upoštevaje navedeno informacijski pooblaščenec meni, da je pregon zaradi objave pogovorov na zaprtih profilih Facebooka možen predvsem na zasebno tožbo, npr. zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene objave zasebnih pisanj po 140. členu KZ-1."

Za omenjeno dejanje je zagrožena denarna kazen ali zaporna kazen do enega leta.

Postopek izredne odpovedi "tam, kjer je bil"

Kako so bili dokazi pridobljeni, pa bi lahko vplivalo tudi na postopke izredne odpovedi, ki jih vodstvo policije vodi zoper sedmerico.

Zagovornik enega izmed škofjeloških policistov, s katerim naj bi se sindikalisti usklajevali o zasedi ministru Koprivnikarju, David Sluga, nam je na vprašanje, ali so lahko tako pridobljeni dokazi uporabljeni v postopku izredne odpovedi, odgovoril: "Ne, razen, če bi tisti, ki želi dokaze uporabiti, dokazal, da so pristni in pridobljeni zakonito."Njegova stranka sicer ni bila vpletena v objavljene spletne pogovore, a po besedah Sluge, bi lahko ostali slej kot prej razmislili tudi o ustreznih pravnih sredstvih.

Postopek izredne odpovedi je po besedah Sluge zaenkrat "tam, kjer je bil". Doslej torej še ni bilo opravljenega nobenega zaslišanja pred odborom, kjer bi ga na podlagi fotografij posnetkov soočili, z domnevnim kršenjem pogodbenih obveznosti.

Komentarjev 12
  • Miran61 17:13 17.marec 2016.

    To pa ne bo držalo. Od policajev ni nobenega vica, ker je vse res.

  • Papaja Popi 15:07 17.marec 2016.

    Ta ti je dobra........

  • Ferluci 14:44 17.marec 2016.

    "Svašta" ???