Slovenija
84 ogledov

Iz Amerike v Koper

Ivan Pavinčič Suzana Kos
Ivan Pavinčič. Po 20 letih v ZDA se inovator s čiščenjem onesnažene vode ukvarja tudi v Sloveniji.

"Bolj kot nagrad za inovacijo bi bil pravzaprav vesel, če bi bila naša družba ekološko zavednejša. Prav žalosten sem, da na primer na Hrvaškem prodamo več separatorjev (ločevalnikov oziroma prečiščevalnikov odpadnih voda, op. p.) kot v Sloveniji. Naše stranke so med drugim restavracije, pa ena od marin pri Pulju," našteva Ivan Pavinčič, inovator in predstavnik podjetja Pavan Ekologija.

Med drugim je prejemnik nagrade za najbolj ekološki projekt, s katerim je pridobil pravico, da se za podobno priznanje poteguje na evropski ravni.

Iz Tosame v Gano

Pavinčič je svojo poklicno pot začel v koprskem Tomosu in nadaljeval v Gani (doma ima posebno sobo, opremljeno s predmeti iz svojega "afriškega" obdobja, v katero se zateče, če je slabe volje), nato pa je 20 let delal v ZDA. Tam ima še vedno podjetje; sodeloval je denimo pri gradnji velikanskega separatorja na letališču v New Yorku. Domače znanje, ameriška tehnologija je geslo njegovega koprskega podjetja: "Svojo inovacijo iz ZDA sem v Sloveniji nadgradil in patentiral. Zdaj tukaj izdelujemo separatorje, velike od enega pa do 40 metrov; najmanjši stane okoli štiri tisoč evrov," razlaga. Separatorji odpadno vodo očistijo 98-odstotno.

"Zadnjič sem se sprehajal po Izoli in s pomola gledal, kako je na morju plavalo odpadno olje. Prav zabolelo me je pri srcu. Pa ne razumem, kako lahko dajejo subvencije za obnovo fasad hiš gostincem, marinam in drugim, ki v okolje spuščajo ogromno onesnažene vode," razmišlja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.