Slovenija
14 ogledov

Izbrisani imajo tri leta časa

Žurnal24 main
Izbrisani brez stalnega prebivališča v Sloveniji lahko vložijo prošnjo od danes do do 24. julija 2013.
Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo brošuro z informacijami glede vložitve vloge. Koristni napotki so tudi na strani www.infotujci.si.

Z današnjim dnem je začela veljati novela zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ, na podlagi katere lahko vsi izbrisani, ki v Sloveniji še nimajo urejenega dovoljenja za stalno prebivanje in prijavljenega stalnega prebivališča, v treh letih vložili prošnjo za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje. Mladoletne osebe lahko vlogo vložijo do 21. leta.

Na podlagi zakona bodo izbrisani, ki so bili sprejeti v slovensko državljanstvo, ne da bi jim bilo pred tem izdano dovoljenje za stalno prebivanje, dobili tudi posebno odločbo za nazaj. Zakon ureja izdajo dovoljenja za stalno prebivanje in posebne odločbe za nazaj tudi za otroke izbrisanih, ki so se rodili v Republiki Sloveniji po 25. 6. 1991 in v Republiki Sloveniji dejansko živijo od rojstva.

Dovoljenja ne more dobiti oseba, ki ji je bila kot tujcu zavrnjena izdaja dovoljenja za bivanje, ker je bila obsojena ali v kazenskem postopku za kaznivo dejanje genocida, hudodelstva zoper človečnost ali vojnega hudodelstva.

Poslanci SFS in SNS so po sprejetju novele 8. marca zahtevali razpis referenduma, vendar je ustavno sodišče po predlogu koalicijskih poslancev sprejelo odločitev, da referendum o noveli ni mogoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.