Slovenija
28 ogledov

Izdatki za obresti nas že močno tepejo

Boštjan Vasle Dejan Mijović
Fiskalni napor bo največji v letošnjem letu, napoveduje Maja Bednaš iz Urada za makroekonomske analize in razvoj (UMAR). Dodatno tveganje predstavljajo izdatki za obresti, ki v določeni meri že izrinjajo druge izdatke.

Za prihodnja leta je Bernaševa napovedala ukrepe, ki bodo povezani s staranjem prebivalstva. Izdatki za pokojnine se bodo hitro povečevali, a tudi za zdravstvo, socialno skrbstvo in izobraževanje, kar je povezano z vseživljenjskim učenjem, je dejala.

Kljub temu pa ostajajo nekateri izzivi in tveganja. Bednaševa je med njimi izpostavila dejstvo, da del ukrepov še vedno sloni na interventnih ukrepih, ki na srednji rok niso vzdržni.

Po letu 2013 vsi ukrepi niso natančno definirani, zato jih je treba doreči in nato dosledno implementirati, je opozorila.

Dodatna tveganja predstavljajo tudi izdatki za obresti, ki v določeni meri že izrinjajo druge izdatke, je dejala in menila, da so na strani prihodkov možnosti za povečanje prilivov omejene.

Možnost za vzdržno znižanje primanjkljaja tako vidi predvsem na odhodkovni strani, kjer so po njenih besedah potrebne obsežnejše spremembe.

Makroekonomsko neravnotežje

Eden od pomembnih razlogov, da je Slovenija slabše prebrodila čas krize, so prav makroekonomska neravnotežja, ki so se pojavila v zadnjem času, po drugi strani pa prav ta preprečujejo hitrejše okrevanje, je temo konference pojasnil direktor Umarja Boštjan Vasle.

Konferenca, ki jo v Ljubljani organizira UMAR v sodelovanju s predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji, se tako osredotoča na tri teme: fiskalno politiko, finančni sistem in politiko trga dela.

Leta 2009 in 2010 so se javnofinančni primanjkljaji gibali okoli šest odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) in se lani znižali na štiri odstotke, letos pa se bodo gibali okoli treh odstotkov, je povedala vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Nataša Goršek Mencin.

Trend je pozitiven

Trend je pozitiven, poleg tega so se članice zavezale h konsolidaciji javnih financ, je dodala in pozvala k strukturnim reformam in konsolidaciji javnih financ, da bi dosegli gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest.

Pritrdil ji je vodja pisarne za Slovenijo pri OECD Rafal Kierzenkowski, ki je menil, da se izplača strukturne reforme izvajati tudi v slabih časih – še posebej, če se v nekaj letih obeta rast.

Med ključnimi izzivi za Slovenijo je poleg nadaljevanja fiskalne konsolidacije, ureditve trga dela in izboljšanja konkurenčnosti gospodarstva omenil tudi pokojninsko reformo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.