Slovenija
1354 ogledov

Izpad IT storitev: Težave bodo odpravljali še kar nekaj časa

CrowdStrike modri zaslon windows Profimedia
Težave, ki se pojavljajo po vsem svetu, še niso odpravljene in verjetno bo trajalo še nekaj časa, preden se bodo razmere normalizirale.

Globalni izpad IT storitev smo občutili tudi v Sloveniji. "Prizadete so vse celine, različni servisi in storitve," je pojasnil Uroš Svete, direktor Urada za informacijsko varnost. "Po do zdaj znanih podatkih gre za napako v posodabljanju enega od sistemov za kibernetsko varnost, ki je bil razporejen na številne računalnike z operacijskim sistemom Windows po vsem svetu.

Iz sveta poročajo o težavah v letalskem prometu, finančnem sektorju, pri zdravstvenih storitvah. "Sistem Windows je zelo široko zastopan in CrowdStrike je močno prisoten ponekod," je dejal Svete. Katere storitve so bile onemogočene, je odvisno od tega, kaj je teklo na sistemih, kjer se  je pojavil t. i. modri zaslon. Težave še niso odpravljene in Svete ocenjuje, da bo trajalo še kar nekaj časa, da se bodo stvari vrnile v normalne okvire. Gre namreč za obseg, ki ni primerljiv z rednimi izzivi, ki jih imajo tehnološko podprta podjetja. 

CrowdStrike modri zaslon windows | Avtor: Profimedia Profimedia

Podjetje CrowdStrike je medtem potrdilo, da je prišlo do napake na njihovi strani in da delajo na tem, da jo čim prej odpravijo. Pripravili naj bi posodobitev za vse prizadete sisteme. Svete pravi, da bi po posodobitvi morali vsi sistemi normalno delovati. 

Ali je šlo za človeško napako ali ne, bo pokazala preiskava, ki bo po pričakovanjih Sveteta zelo obsežna. "Navajeni smo, da nam sistemi delujejo ves čas. To kaže, da je informacijska tehnologija v globalu zelo krhka," je dejal. 

Pri nas je do težav med drugim prišlo na brniškem letališču, kjer so imeli težave s prijavami na let. O težavah so poročali tudi iz podjetja Krka. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT prizadetim uporabnikom svetuje, da se obrnejo na tehnično pomoč podjetja CrowdStrike.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.