Slovenija
31 ogledov

Izpusti bodo kmalu razkriti

Po 20. januarju naj bi predstavili tudi delovno skupino za izboljšanje zraka v Z Žurnal24 main
Lafarge Cement. Okoljsko ministrstvo zbira podatke o meritvah.

“Kompletno gradivo bo izročeno Eko krogu po 20. januarju, ko bomo pridobili še zadnje podatke,” so povedali na ministrstvu za okolje in prostor (MOP). Eko krogu, ki se bojuje proti izpustom trboveljskega Lafarge Cementa, je okoljski minister Roko Žarnić na sestanku 1. decembra obljubil, da bo MOP v enem mesecu poskušalo pridobiti podatke o trajnem spremljanju emisijskih vrednostih cementarne – a ne povprečnih, temveč absolutnih, na eno ali pol ure.

“Izvajalcem meritev smo takoj posredovali zahtevo po podatkih in pridobili poročila o občasnih meritvah emisij snovi v zrak iz Lafarge Cementa za leto 2005,” pravijo na MOP. Podatke o trajnem spremljanju izpustov naj bi jim izvajalec meritev Zavod za zdravstveno varstvo Maribor posredoval do 20. januarja. “Podrobnejši podatki imisijskega monitoringa na mobilni postaji v zaselku Zelena Trava na Ravenski vasi, ki jih izvaja Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV), so dostopni na spletu. Dnevne in urne podatke pa nam je EIMV posredoval za obdobje od 1. oktobra do 1. decembra 2010,” še pravijo na MOP, kjer podatkov še ne želijo komentirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.