Slovenija
19 ogledov

Janković svetuje Žarniću

Lipe pri Črni vasi so še vedno pod vodo. Ljubljansko barje bo po napovedih agenc Žurnal24 main
Ukrepi. Pripravili so jih na občini, ne na okoljskem ministrstvu. Predstavili jih bodo danes.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je včeraj s strokovnjaki pripravila ukrepe za zmanjšanje trenutne ogroženosti Barja, kjer bi se lahko razmere konec tedna, ko je napovedan dež, še poslabšale. Ukrepe bodo zdaj pregledali na ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Roko Žarnić, in na inštitutu za vode. Če bodo ustrezni, jih bodo posredovali civilni zaščiti.

Pesticidov v vodi ni
Tržaška cesta. V torek zvečer so iz poplavljene kleti nekdanje Agrotehnike Gruda, kjer je shranjena večja količina nevarnih kemičnih snovi, začeli črpati okoli tri tisoč kubičnih metrov poplavne vode. Pristojne službe so namreč ugotovile, da voda ni kontaminirana.

Možen tudi prekop ceste
Med možnimi ukrepi so prekop ceste v Črni vasi, odprtje nekoč obstoječih kanalov pod cestami na Barju in postavitev lopute, ki dovoljuje pretok Glinščice čez Ižansko cesto, je včeraj dopoldne napovedal ljubljanski župan Zoran Janković. Kakšne ukrepe so pripravili, včeraj zvečer na MOL niso želeli povedati, saj jih bodo razkrili danes.

Agencija za okolje je sicer napovedala, da bo Barje v naslednjih dneh še vedno poplavljeno. Natančnejši podatki bodo znani danes, ko bo agencija tudi izdala morebitna opozorila. Kot kaže, bo dež na poplavljenih predelih ustavil upadanje poplavne vode zlasti tam, kjer že zdaj s težavo odteka, predvsem v Lipah in sosednjih vaseh, ki so še vedno v vodi.

MOL bo za škodo v poplavah namenila tri milijone evrov. “Ne vem še, kako bomo denar delili. Verjetno po pravilniku, ki ga bo pripravila država,” je povedal Janković.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.