Slovenija
35 ogledov

Janša danes le prišel na obravnavo

sojenje patria Boštjan Tacol
Na okrajnem sodišču se je začela nova obravnava v aferi Patria, ki se je je tokrat udeležil tudi janša. Prek videokonference je pričal posrednik, avstrijski poslovnež Wolfgang Riedl, ki ni želel odgovarjati oziroma je povedal le: "Poznam Walterja Wolfa".

Obravnava v zadevi Patria je bila danes razpisana ob 10. uri, začela pa se je ob 9. uri. Tokrat se je je udeležil tudi premier Janez Janša, ki je prek videokonference spremljal zaslišanje Wolfganga Riedla, čigar izpoved je želela ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek slišati že dlje časa. Riedl je namreč med obtoženimi v avstrijskem delu procesa Patria.

"Ne bom podal nobene izjave, ker ističasno v Avstriji teče kazenski postopek proti meni," je povedal Riedl, ki ni želel odgovarjati na vprašanja tožilca Andreja Ferlinca. Kasneje je povedal le: "Poznam Walterja Wolfa."

Avstrijska obtožnica Riedla, Walterja Wolfa in tri druge obtožene bremeni podkupovanja, posredovanja informacij o poslovnih skrivnostih tujcem, kriminalnega združevanja, poskusa težke goljufije in utaje davkov.

"Posel je imel politični karakter"

Riedl je na sojenju v Avstriji potrdil, da je imel slovenski posel politični karakter, piše STA. Patria si je prizadevala priti v stik s slovenskim premierjem Janezom Janšo, Rotis pa da so izbrali, "ker je bil bolj blizu vladni SDS", je še dejal Riedl v pričanju na deželnem sodišču na Dunaju.

Sojenje slovenski peterici obtoženih – predsedniku vlade in SDS Janši, nekdanjemu prvemu možu HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu – se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani.

Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria. Vseh pet omenjene očitke zanika.

Komentarjev 3
  • dragec 12:43 15.junij 2012.

    No končna je JJ utegnil priti na sodišče. Veteran, kaj, če bi ti manjkal iz sodne obravnave???

  • Veteran 22:37 04.junij 2012.

    Ne razumem te vlade, a ne more narediti reda med tožilci in sodstvom, saj se vidi, da so še vedno diregirani s trani te naše čudne tako imenovane levice, kjer še vedno hara Kučan, Stanovnik in konjski mešetar Janković, sama ...prikaži več turbokapitalistična banda. To pokvarjeno sodstvo je potrebno čim prej zamenjati!!!

  • Stolp 14:43 04.junij 2012.

    Janša je prišel? Ima pa ja kako bolj pametno zadolžitev kot prisostvovanje politično montiranemu procesu!