Slovenija
4518 ogledov

Janša: Golob in von der Leyen se bosta znebila Vesela, tak je načrt

Janez Janša Epa
Von der Leyen je z Golobom sklenila dogovor za zamenjavo Tomaža Vesela s Tanjo Fajon, s čimer naj bi ubila dve muhi na en mah, je prepričan Janez Janša.

"V Bruslju nas imajo za najšibkejšo članico, kateri najlažje zviješ roko. Slovenija naj bi po novem v EK predlagala kandidatko iz vrst socialistov. Ki naj bi imela tudi diplomatske izkušnje. Tanjo Fajon," je na omrežju X zapisal predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen je ob ponovni izvolitvi države članice pozvala, da ji za člane nove EK predlaga dve imeni, kandidata in kandidatko, kar bi ji omogočilo sestavo spolno uravnotežene komisije. Večina držav članic, med njimi tudi Slovenija, je v Bruselj poslala le eno ime, večina, tudi Slovenija, predlaga moškega. Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sporočila, da Vesel ostaja naš edini kandidat. 

Ursula von der Leyen na obisku v Sloveniji | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Von der Leyen pred dvema težavama

Predsednica komisije naj bi po tem predvsem pri manjših državah članicah skušala izpogojevati, da v zameno za odgovornejše mesto v komisiji, kandidata zamenjajo s kandidatko. Če ji ne bo uspelo prepričati še katere od držav članic, bo v 27-članski Evropski komisiji le devet žensk.  

Druga težava, s katero se pri sestavi nove EK sooča von der Leyen, je politična uravnoteženost, saj naj bi bilo v novi ekipi kar 15 komisarjev iz največje politične skupine Evropske ljudske stranke, le štirje pa iz vrst socialistov, druge največje politične skupine, ki je von den Leyen na volitvah večinsko podprla. Preostalih osem je razdeljenih med liberalce, nacionalne konzervativce in neuvrščene.

Socialisti zagrozili von der Leyenovi

Evropska stranka socialnih demokratov (PES/S&D) tako zdaj zahteva, da se desnosredinska EPP ali odpove sedežem ali jim podeli vplivnejše resorje. S&D, ki ima 136 evropskih poslancev (EPP jih ima 188) je tudi partnerica EPP v neformalni koaliciji znotraj Evropskega parlamenta. "Brez popolne podpore socialistov je težko doseči močno večino v razdrobljenem Evropskem parlamentu," je von der Leynovi zagrozil evropski poslanec Victor Negrescu, romunski kandidat za komisarja.

"Golob in von der Leyen sta skovala plan B"

"Nemški in evropski socialisti zato sedaj zahtevajo kompenzacijo. Poskusili so v Luxemburgu, a neuspešno. Na vrsti je sedaj najšibkejši člen: Slovenija. Tu lahko z eno kandidaturo "naslovi" oba problema," meni Janša. "Golobova vlada ni mogla kar čez noč umakniti že potrjenega kandidata Tomaža Vesela, saj bi bila sklonjena glava preveč očitna, poleg tega pa bi morala s Tanjo Fajon ponovno takoj pred odbor za EU v Državni zbor. Sam kandidat pa očitno tudi ni želel odstopiti, kljub hladnem sprejemu v Bruslju. Zato naj bi bil med Golobom in Ursulo von der Leyen dogovorjen plan B," trdi Janša.

Tanja Fajon | Avtor: Vlada Republike Slovenije Vlada Republike Slovenije

Kako bi izpeljali plan B?

Kandidati za komisarje bodo sredi oktobra zaslišani v Evropskem parlamentu, kjer morajo na matičnem odboru dobiti dvotretjinsko večino. "Če Fajonova s pomočjo Ursule von der Leyen pridobi za igro večji del socialističnih poslancev, predsednica pa zlobira PS EPP, lahko odbor Tomaža Vesela oceni negativno in predsednica nato umakne kandidaturo. Kot se je zgodilo v primeru fiaska Alenke Bratušek. Nadomestni kandidat oziroma kandidatka nato praktično avtomatično dobi podporo," pravi Janša.

Tomaž Vesel | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Veselu resor povezan z gospodarstvom, financami in konkurenčnostjo

Predlagana razdelitev resorjev v prihodnji Evropski komisiji naj bi bila znana prihodnjo sredo, sredi oktobra pa naj bi potekala zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta. Von der Leyen je konec prejšnjega tedna povedala, da v svoji ekipi želi bivše premiere, ministre, vsaj njihove namestnike, visoke diplomate ali izkušene visoke uradnike EU. Vesel tega pogoja ne izpolnjuje, Fajon pa.

Portal Euronews, ki dostopa do internih dokumentov, potrjuje, da predsednica EK glede menjave kandidata pritiska tako na Slovenijo kot na Malto, sicer pa naj bi se Veselu obetal resor, povezan z gospodarstvom, financami in konkurenčnostjo, kar je tudi znotraj okvirov želja Golobove vlade in Vesela. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 36
  • bleki 14:10 06.september 2024.

    V prejšni in sedanji vladi ni enega politika, ki je vreden Slovenskega zaupanja,. O sposobnostih sploh škoda zgubljat besed. Nimamo enega dobrega politika niti poslanca. Poslanec je poslan od naroda, oni samo kimajo. Odlična služba za ničabsolutno nič dela, razen zase.

  • Vespucci 13:58 06.september 2024.

    V rudnikih, v vojnah, pred plavžem, v težki industriji itd. NI ženskih kvot! Povsod naj bodo, če so tako željne enakosti. Vse bi imele penis, če bi lahko! Fafajonka pa je poden podna iz propadle lopovske TEŠ6 + SDS satelit strančice!

  • Vespucci 13:50 06.september 2024.

    Pravi velepoštenjak se oglaša! Cappo di SDS+SD banda albanec janshiqui ima svoje super učence, ki delujejo enako kot on - za seboj puščajo pogorišča, dolgove, smrt, kraje, prevare, drogo, oriožje...... https://preiskovalno.si/clanek/fantje-z-rajskih-otokov-milijonski-dolg-obesili-slamnatemu-lastniku-1304441