Slovenija
26 ogledov

"Janša ima zdaj veliko možnosti, da mu povsem ugodijo"

Janez Janša Saša Despot
Nekdanji ustavni sodniki ocenjujejo, da zdaj obstaja še več možnosti, da ustavni sodniki ugodijo Janezu Janši.

Ustavni sodniki (US) so predsednika Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janšo po 176-ih dneh prestajanja dveletne zaporne kazni v zaporu na Dobu vrnili na prostost. Izdali so namreč začasno odredbo, s katero so prekinili izvrševanje pravnomočne obsodbe ljubljanskega okrajnega sodišča zaradi koruptivnosti pri državnem nakupu vojaških oklepnikov Patria.

S tem so Janši omogočili, da božično-novoletne praznike preživi doma, hkrati pa bo na svobodi dočakal končno odločitev ustavnih sodnikov, ki bodo neuradno že v naslednjih mesecih dokončno presodili o ustavni pritožbi, s katero poskuša Janša izpodbiti obsodbo in dokazati, da so mu bile v sodnem postopku pred tremi sodišči doslej kršene človekove pravice oziroma da ga je okrajno sodišče, nato pa še ljubljansko višje sodišče obsodilo nezakonito, brez potrebnih dokazov.

Ali je s tem končna odločitev že jasna?

Ustavni sodniki so s tem ugodili Janševi zahtevi, ki jo je njegov zagovornik, odvetnik Franci Matoz, posredoval na US ob vložitvi ustavne pritožbe konec novembra.

Pravni strokovnjaki, zlasti ustavni pravniki se zaenkrat še ne želijo opredeljevati oziroma takšne odločitve US za zdaj še ne želijo komentirati, dokler podrobno ne prebero obrazložitve. Mnogi pa so takšno postopanje US pričakovali kot "edino logično, razumno in zakonito." Številni od njih so namreč že pred časom poudarjali, da je US dolžno oziroma primorano izdati takšno odredbo, saj da je "očitno, da se zdi US ta primer sporen." Dodajajo še, da US takšne odredbe skoraj zagotovo ne bi izdali, če bi že takoj ocenili, da je Janševa pritožba bodisi povsem utemeljena ali pa da ni niti najmanjšega indica, suma, da bi mu v dosedanjem sodnem postopku kršili pravice

Nihče od njih pa ne želi napovedovati končnega razpleta obravnave Janševe ustavne pritožbe, ki ga je torej pričakovati  v kratkem.

Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude pa vendarle dopušča možnost, "da začasna odredba nakazuje na to, da bo na koncu ugodeno tudi ustavni pritožbi."

Lahko vrne v nov sodni proces ali pa odpravi

US lahko sicer ob koncu presoje Janševe ustavne pritožbe pravnomočno sodbo okrajnega sodišča, ki jo izpodbija, razveljavi in sodišču odredi, da Janši sodi še enkrat. Lahko pa ustavni sodniki odločijo tudi sami in sodbo spremenijo tako, da jo odpravijo oziroma Janšo dokončno oprostijo obtožb o koruptivnosti.

To je sicer že druga pritožba, ki jo je v zadnjem mesecu in pol na US posredoval Janša in tokrat so ustavni sodniki Janševim argumentom pritrdili že drugič. Predvidoma sredi januarja naj bi, po naših informacijah, dokončno odločili ali je državni zbor (DZ) pred dobrim mesecem in pol nezakonito Janši odvzel poslanski mandat, zaradi česar je Janša vložil ustavno pritožbo. Ustavni sodniki so, dokler dokončno ne odločijo, Janši konec novembra poslansko službo začasno vrnili. Pričakovati pa je, da bo odločitev o tem sprejeta v kratkem, zdaj ko je bilo Janši tudi prekininjeno prestajanje kazni.

 

Komentarjev 14
  • encijan 06:31 14.december 2014.

    Tudi tebi je ukradel pamet! Ubogi.

  • ljimonad 14:03 13.december 2014.

    sramota za us da si je dovolilo kaj takega, da večkratnega lopova začasno izpusti iz aresta, kamor edino sodi. sedaj pa še tele napovedi da bo spoznan za nedolžnega. butale, butale, drugea izraza nimam. če kdo ukrade kruh ali jajca ...prikaži več v trgovini gre v zapor, ta lopov ki je ukradel celo bogatstvo pri orožju in patrijah pa sedaj soli pamet vsem sodnikom in sodiščem v državi. sramota

  • dragec 19:33 12.december 2014.

    IN KDO PRAVI, DA SO NAŠI ZAPORI NEHUMANI????? KOMAJ ČAKAM, DA GREM V ZAPOR....PO VZORU JAŠARJA JAŠARIJA (JJ)