Slovenija
6944 ogledov

Janša z Brda tvita o razmerah s covidom v Sloveniji

Vlada Janez Janša Vlada RS
Vlada utegne sprejeti le kakšne spremembe na ravni posameznih statističnih regij, na ravni države, ki je še vedno v oranžnem, ni pričakovati sproščanja ukrepov.

Vlada s strokovno skupino pretresa epidemiološko sliko v Sloveniji in Evropi. "Zaenkrat stabilno, a še vedno resno. Raste delež novih variant," je ob današnji seji vlade na Brdu pri Kranju tvitnil premier Janez Janša. 

Včeraj je bilo po 6017 PCR-testiranjih potrjenih 952 okužb. Delež pozitivnih izvidov je znašal 15,8 odstotka. Sedemdnevno povprečje novopotrjenih okužb je včeraj nekoliko padlo, padlo je tudi število bolnikov s covidom-19, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje in sicer na 485. 

S tem, ko se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov znižalo pod 500, je izpolnjeno prvo merilo za prehod v rumeno fazo sproščanja ukrepov. Država je sicer kljub temu še vedno trdno v oranžni fazi, saj je še precej oddaljena od izpolnitve drugega merila, ki zahteva, da se sedemdnevno povprečje potrjenih okužb zniža pod 600. Obalno-kraška regija je sicer glede na odločitev, ki jo je vlada sprejela prejšnji teden, obarvana rdeče, jugovzhodna Slovenija in posavska regija pa sta rumeni.

maske ulica Ljubljana covid.19 Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: V treh regijah se stanje izboljšuje

Po mnenju stroke epidemija stagnira, zato večjih sproščanj ukrepov ni pričakovati. Kot je v ponedeljek dejala vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, se epidemiološko stanje v državi za zdaj ne izboljšuje tako hitro, kot bi si želeli. 

Glede na to, da jugovzhodna Slovenija ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo, epidemične razmere v rdeči obalno-kraški regiji pa se izboljšujejo, utegne vlada sprejeti tudi kakšne spremembe na ravni posameznih statističnih regij, je na dopoldanski novinarski konferenci dejala vladna govorka Maja Bratuša.

Kaj bo z omejitvijo gibanja?

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je včeraj dejal, da bo predlagal omejitev gibanja na 22. uro. Zavzema se tudi za to, da terase gostinskih lokalov v JV Sloveniji ostanejo odprte še en teden, čeprav regija postaja rdeča.

Po zadnjih podatkih ima vlada na mizi predlog za skrajšanje omejitve gibanja za dve uri, torej od 22. - 5. ure zjutraj. V epidemiološko rumenih regijah bi to policijsko uro odpravili. Vladna strokovna skupina za covid-19 naj bi takšnemu predlogu nasprotovala, skupina, ki jo vodi Mateja Logar, naj bi se zavzemala za podaljšanje trenutnega ukrepa omejitve gibanja, vendar le za 14 dni, potem bi po vsej državi ukinili policijsko uro. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:05 10.marec 2021.

    Kako je herr Flick prijazen! Dovolil nam bo, da smo zunaj do 22.00 ure. Res ga je sama dobrota. Pa ljudje božji, do kdaj bomo mi dopustili, da se neki moteni modeli igrajo z našimi življenji in se delajo norca ...prikaži več iz nas? Vsak iz vladnih krogov nam malo drugače pove, potem pa pričakujejo, da jim bomo verjeli. Dovolj trapati smo že, da semo jamramo in čakamo na boljše čase, ki se pod danimi pogoji ne bodo zgodili.