Slovenija
2469 ogledov

Janša: Šarčeva vlada je politično truplo, odvisno od Jelinčiča.

Janez Janša Saša Despot
Predsednik SDS Janez Janša se je po dolgem času odzval na vabilo Tv Slovenija.

"Ta koalicija je bila klinično mrtva že od začetka. Umetno dihanje ji je zagotavljala Levica, tega umetnega dihanja ni več. Gre za politično truplo, ki se ohlaja. Hitrost ohlajanja je pa odvisna predvsem od cenika Zmaga Jelinčiča. Tako da je treba vprašanje glede dolžine trajanja te vlade naslavljati na Jelinčiča. On je tisti, ki zdaj to ohranja pri življenju. Koliko je to v interesu države, koliko je to tista stabilnost, ki jo Slovenija potrebuje, pa presodite sami," je v nedeljski oddaji Politično na TV Slovenija, ki jo vodi Tanja Gobec, ocenil predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša, ki se je po dolgem času odzval na vabilo RTV Slovenija. 

"Trdne koalicije ne moremo sestaviti"

"Ali je nekdo dovolj ambiciozen in bo poskusil sestaviti vlado, ki običajno v Sloveniji – taka poskusa smo že imeli dva –, traja kakšno leto, pa se bo pač pokazalo v prihodnjih tednih. Mi se zavedamo, da nečesa trdnega ni mogoče sestaviti," pa je odgovoril na vprašanje Gobčeve, ali držijo informacije, da SDS skuša sestaviti svojo koalicijo. "V tej sestavi parlamenta neke zelo razvojno naravnane koalicije ni mogoče sestaviti. Mogoče je sestaviti nekaj boljšega, da se predvsem prepreči škoda, pa mogoče ne zapravi vseh priložnosti, ki jih Slovenija še vedno ima, navsezadnje sta recimo v Bruslju dve milijardi nepočrpanega evropskega denarja," je dodal Janša. 

"Igrali so se z ugledom slovenske vojske"

"Žal je šlo za igranje z ugledom Slovenske vojske, ki je že tako ali tako osiromašen," je dogajanja v zvezi z umikom slovenskih vojakov iz Iraka po povračilnih ukrepih ocenil Janša. Kot je znano, je bil po povračilnih ukrepih  Irana zaradi ameriškega atentata na generala Solejmanija, ko so rakete zadele bazo v Erbilu, kjer so nameščeni slovenski vojaki v okviru akcije Neomajna odločenost, sprva predviden umik v varno državo, nato pa je Slovenija šest pripadnikov misije prepeljala v Slovenijo. Slovenija je tako edina od držav, ki sodelujejo v misiji, svoje specialce umaknila z misije. "Vse, kar se je dogajalo, pa je bilo na meji med komedijo in tragikomedijo. Res so se razmere spreminjale. Ampak takrat, ko se razmere spreminjajo, mogoče izdaš nekaj sporočil za javnost, ko poveš, kaj boš naredil, pa skličeš tiskovno konferenco, ne pa obratno. Žal je šlo za igranje z ugledom Slovenske vojske, ki je že tako ali tako osiromašen," je dejal Janša.

"Evropa bo trpela posledice še nekaj milijonov kurdskih beguncev"

Da se dogajanje v zvezi z umikom slovenske vojske ne bi smelo dogajati pred očmi javnosti, je v luči kritik, da sta tako predsednik Borut Pahor, kot predsednik Desus in obrambni minister Karl Erjavec, izkoristila za politični šov, opozoril tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Šarec je preko Twitterja sporočil, da bo "razmislil, kako naprej, da se to ne bo več dogajalo".
Janša meni, da bi moral biti ravno predsednik vlade tisti, "ki bi moral preprečiti, da bi se kaj takega dogajalo, oziroma poskrbeti, da bi se stvari dogajale normalno".

Janša pozdravil atentat na Solejmanija, EU ne

Janša je atentat na Solejmanija, ki ga je ukazal ameriški predsednik Donald Trump pozdravil veliko bolj navdušujoče, kot EU. "Tukaj je seveda tudi veliko razhajanj, kaj sedanja situacija pomeni za varnost Evrope. Po mojem mnenju je prav ta del Iraka, kjer so oziroma so bili tudi naši inštruktorji, strateškega pomena za varnost Evrope, saj imajo danes, ko je v Iraku demokracija, šiitske stranke, ki so pod vplivom Irana, večino. V bližnji prihodnosti bo po mojem mnenju parlament v Bagdadu izglasoval resolucijo, s katero bo omejil avtonomijo Kurdistana. Potem bodo tja poslali vojsko, in če ne bo tam mednarodnih sil, ki bi to preprečile, bodo izbruhnili spopadi. V tem primeru bo Evropa tista, ki bo trpela posledice še nekaj milijonov kurdskih beguncev. To ne bo Izrael niti ne bodo ZDA." 

 

Komentarjev 12
  • johan12 09:55 14.januar 2020.

    Da je Janša navdušen nad umorom Iranskega generala je za njegov intelekt normalno. Ve se pa tudi da SDS sponzorira in instuira Trumpova republikanska stranka.

  • Avatar praufo
    praufo 21:11 13.januar 2020.

    ni mi jasno kaj je plemniti jelinčič počel v bovcu poleti na srečanju sds ... kako si to razlaga sds? a se ne marajo več?

  • softundsicher 16:57 13.januar 2020.

    "Janša pozdravil atentat na Solejmanija" Hmm, a ni on proti izvensodnemu pobijanju?