Slovenija
13 ogledov

Janša si želi sodelovanja s Türkom

Novemu predsedniku je čestital tudi premier Janez Janša, ki je ob tem izrazil že Žurnal24 main
Danilu Türku so ob izvolitvi za predsednika republike čestitali številni politični veljaki, med njimi tudi premier Janez Janša.
"Volitve so čas, ko ljudje povedo, kaj si želijo, in suvereno izrazijo svojo voljo," je zapisal predsednik vlade Janez Janša in ob tem izrazil željo po sodelovanju z novim predsednikom "pri delu za blaginjo Slovenije". Novemu slovenskemu predsedniku je čestital tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ,   ki je dejal, da upa na odlično sodelovanje s Türkom, še posebno v luči predsedovanja Slovenije Evropski uniji. Zunanji minister Dimitrij Rupel je novemu predsedniku zaželel veliko uspeha pri opravljanju pomembne funkcije, ki mu je bila zaupana, čestitkam pa sta se med drugim pridružila tudi Türkova protikandidata iz prvega kroga Mitja Gaspari in Darko Krajnc .

Čestitke tudi iz Nemčije in zamejstva

Türku je poleg Barossa čestital tudi nemška kanclerka Angela Merkel in makedonski predsednik Branko Crvenkovski. © Boštjan Tacol

 
Poleg Barrosa sta Türku čestitala tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer in nemška kanclerka Angela Merkel . Fischer je ob Türkovi zmagi izrazil prepričanje, da bosta predsednika odlično sodelovala in skrbela za prijateljske vezi med državama tudi v prihodnje. Fisher želi Türku in Sloveniji veliko uspeha pri predsedovanju Evropski uniji, predlagal pa je tudi, da bi se z novim slovenskim predsednikom v kratkem sestal. Merklova pa je dejala, da bodo med predsedovanjem Evropski uniji v Slovenijo uprti številni pogledi. Merklova od Türka kot novega predsednika pričakuje, da bo ohranil dobro sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo. Türku pa je čestital tudi makedonski predsednik Branko Crvenkovski . V čestitki je zapisal, da je zadovoljen z dosedanjim sodelovanjem med Slovenijo in Makedonijo. Crvenkovski je prepričan, da se bodo prijateljske vezi in sodelovanje med državama tudi v prihodnje krepili v duhu solidarnosti za "stabilno, združeno in uspešno Evropo" .

V imenu Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) sta Türku čestitala predsednik sveta Matevž Grilc in predsednik zbora narodnih predstavnikov Jože Wakounig . "Trdno sva prepričana, da boste kot odličen poznavalec slovenske narodne skupnosti na Koroškem kakor doslej tudi v prihodnosti vedno imeli odprto uho za prizadevanja skupnosti k uresničitvi pravic in resnične enakopravnosti," sta zapisala. Izrazila sta upanje, da bi v sodelovanju s Türkom še bolj krepili povezanost zamejskih Slovencev z matično državo. Predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zaveze in Slomaka Rudi Pavšič je v čestitki novemu predsedniku zapisal, da so s Türkovo izvolitvijo pri zvezi pridobili občutljivega sogovornika. Po njihovem mnenju manjšinska vprašanja in mednarodne odnose le malokdo pozna in razume tako kot on.

Uran: Visoka podpora Türka povezana z velikimi pričakovanji
uran_bobo

Uran si želi, da bo Türk prispeval k dvigu politične kulture in poskrbel, da bo položaj Cerkve v Sloveniji primerljiv s položajem v sosednjih evropskih državah. © BOBO

 
V imenu vseh katoliških škofov in vernikov je Türku čestital ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran . Poudaril je, da je visok odstotek glasov volivcev, ki jih je prejel Türk, "zavezujoč za prihodnost, saj je povezan z velikimi pričakovanji" . Katoliška cerkev pričakuje, da bo Türk prispeval k dvigu politične kulture in poskrbel, da bo položaj Cerkve v Sloveniji primerljiv s položajem v sosednjih evropskih državah. Uran je izrazil željo po konstruktivnem dialogu s Türkom glede najboljših poti za uresničitev legitimnih pričakovanj Katoliške cerkve. Novoizvoljenemu predsedniku je dal božji blagoslov za uspešno izpolnjevanje predsedniške funkcije, ki jo po njegovih besedah "sprejema za nadaljnji razvoj blaginje slovenskega naroda" .

Čestitkam novoizvoljenemu predsedniku republike Danilu Türku se pridružuje tudi evangeličanski škof Geza Erniša. "Prepričan sem, da bo z vašim vodenjem, razumevanjem demokracije in politike, svobodomiselnostjo in pravicami slehernega posameznika, da si po svojem prepričanju voli postavo in pot, Slovenija zmogla korake v pozitivno smer in bo prijazna domovina vsem njenim prebivalcem, ne glede na njihovo politično, svetovnonazorsko ali versko prepričanje," je zapisal v čestitki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.