Slovenija
7648 ogledov

Janša spet čez Logarja: Že kakih osemkrat je to podpisal, pa je bilo vse OK

Janez Janša
1/3
Profimedia
Svet stranke SDS je v začetku tedna sprejel spremembe statuta, ki izvoljenim predstavnikom SDS med mandatom onemogočajo kandidiranje na listah drugih strank. Gre za spremembo 21. člena statuta, ki določa “lojalno delovanje” poslancev in državnih svetnikov SDS, velja pa tudi za evropske poslance stranke, pa tudi za občinske funkcionarje. Če funkcionar predmetne zaveze ne podpiše, se ga lahko iz člana prekategorizira v podpornika.

Poslanec SDS Anže Logar je za Delo povedal, da če bodo v stranki poslancem dali v podpis novo zavezo o lojalnosti, je ne bo podpisal, saj da temeljnih vrednot ne spreminja, zato ne more ravnati drugače kot prvič.

"Ta sprememba je, če smo iskreni, nenavadna. Trideset let ali več so poslanci in drugi funkcionarji delovali brez tega, nenadoma pa je to novi pogoj za delovanje voljenih predstavnikov v stranki," je spremembe statuta komentiral Anže Logar. Dodal je še, da spremembe statuta SDS niso v skladu z 82. členom ustave.

Anže Logar | Avtor: Anže Petkovšek Izjava predsedniškega kandidata Anžeta Logaraja v kavarni Slamič. Anže Petkovšek

Danes se je preko platforme X oglasil njegov šef Janez Janša, ki je Logarja okrcal, češ, da je Logar to pravilo doslej podpisal že kakih osemkrat, pa se mi ni zdelo nič narobe. "Vsebinsko se s spremembo statuta ni nič spremenilo, le operacionalizacija že 30 let veljavnega pravila je dodana. To pravilo (delovati do konca mandata v okviru stranke, na listi katere si bil izvoljen) pa je Anže Logar doslej lastnoročno podpisal pred vsako svojo kandidaturo. Kakih 8x. Pa se mu to ni zdelo v nasprotju z ustavo. Ki tudi velja že 33 let," je zapisal Janša.

Janez Janša in Anže Logar | Avtor: Profimedia Profimedia

Po besedah predsednika sveta stranke SDS Zvoneta Černača gre za "nekaj, kar že poznamo na nivoju občinskih svetov in v okviru ostalih organov stranke, za nivo državnega zbora, poslanske skupine v Evropskem parlamentu in svetniške skupine SDS v državnem svetu pa te določbe niso bile najbolj precizno in jasno definirane".

Za Televizijo Slovenija je Černač pojasnil, da na podlagi teh določb lahko pride do črtanja članstva ali do spremembe statusa iz aktivnega člana v t. i. simpatizerja oziroma podpornika. "Ta določba se za poslance Anžeta Logarja, Evo Irgl in Dejana Kaloha ne uporablja. Ta določba ne velja za nazaj, ta določba velja za naprej," je dejal.

Omenjeni trije poslanci so namreč februarja zavrnili podpis zaveze, da bodo do konca mandata tako v DZ kot zunaj njega delovali kot člani SDS in člani strankine poslanske skupine, ki jo je sicer podpisalo preostalih 24 poslancev SDS. Na vprašanje, ali bodo tem poslancem zdaj dali v podpis novo izjavo, je Černač odgovoril, da tega ne more komentirati, statut pač velja za naprej.

Komentarjev 22
  • Pierre 12:08 20.junij 2024.

    Credo in unum Deum, verujem v edinega firerja !!!!!!

  • jezero 07:03 20.junij 2024.

    Začeta igra se nadaljuje. Slovence imajo za bedake.

  • Avatar Garancija
    Garancija 06:12 20.junij 2024.

    Kumrovška šola še deluje