Slovenija
3717 ogledov

"Največji Trumpov oboževalec v Sloveniji je ugrabil prenos oblasti v EU!"

Viktor Orban Janez Janša Profimedia Viktor Orbán in Janez Janša.
Danes bo znano ali bo Franc Breznik za jutri sklical sejo odbora, na kateri se bo poslancem lahko predstavila nova kandidatka Marta Kos. Medtem se je vplivni bruseljski medij razpisal o drami v Sloveniji, ki jo režira Janez Janša.

"Največji Trumpov privrženec v Sloveniji je ugrabil prenos oblasti v EU," se iz potez, ki jih Janez Janša oziroma SDS vleče ob imenovanju nove komisarske kandidatke Marte Kos, norčuje vplivni bruseljski portal Politico. 

Pri tem poudarjajo, da je Ljubljana edina članica Evropske unije (EU), ki še ni uradno imenovala komisarja, po tem, ko je svojega kandidata Tomaža Vesela zamenjala z žensko. Kandidatura Marte Kos ni uradna, dokler se ne predstavi slovenskim poslancem, Janšev poslanec Franc Breznik, ki predseduje odboru za evropske zadeve pa zavlačuje s sklicem seje odbora. 

Evroposlanec Milan Zver (EPP/SDS) je od komisije v skladu z uredbo o pravici dostopa do vpogleda v interne dokumente javnega značaja, zahteval objavo vseh dokumentov, povezanih s postopkom imenovanja slovenskega komisarja. "Posebej zahtevam objavo pisma predsednice Evropske komisije z dne 5. septembra 2024. Pravico javnosti do vpogleda v te dokumente (...) je treba spoštovati, saj to prispeva k večji preglednosti in transparentnosti postopka, ki ga izvaja Evropska komisija," je preko omrežja X sporočil Zver. 

Marta Kos | Avtor: Anže Petkovšek Marta Kos Anže Petkovšek

"Janez Janša, ki obožuje Trumpa"

Predsednica Evropske komisije je zaradi tega že prestavila predstavitev razreza nove Evropske komisije, zamuda pa se lahko še vleče, saj ima Breznik dva tedna časa, da skliče odbor. "In kdo je oseba, ki to uporablja kot orožje? Janez Janša, populistični nekdanji premier in zdaj opozicijski vodja, ki obožuje Trumpa," piše Politico. 

To, da je Janševa SDS v EPP, v kateri je tudi Ursula von der Leyen, Politico ocenjuje kot ironijo, saj so Janševi evropski poslanci glasovali proti njeni izvolitvi. "Upoštevati je treba, da je Janša figura na evropskem polju in da v tem uživa. Razmišlja enako kot Orban," je za Politiko dejal slovenski evropski poslanec S&D Matjaž Nemec. "Janša lahko oteži življenje von der Leyenove."

"Imamo priče, ki dokazujejo, da je Golob izvajal pritisk na Vesela, naj odstopi, in v javnosti laže, da je odstopil sam," je za Politico povedal Breznik.

Je von der Leyen vedela, kaj se lahko zgodi?

Politico ocenjuje, da slovenske drame ni mogel predvideti nihče, razen morda ene osebe: same von der Leyen. "Zagotovo bi vedela, da s pritiskom na Slovenijo, naj zamenja kandidata, ustvarja plodna tla za tovrstno nacionalno politikantstvo," piše Politico. 

Ursula von der Leyen in Robert Golob | Avtor: Epa Epa

Romana Tomc: "Opozicija ni tista, ki jo je treba kriviti!"

Na pisanje Politica se je odzvala poslanka SDS v Evropskem parlamentu Romana Tomc. "Če bi premier Golob ob pravem času imenoval pravo osebo, ne bi bilo zamude. Slovenski parlament, ki spoštuje svoj postopek, ni nič drugega kot demokratičen. Slovenska opozicija ni tista, ki bi jo bilo treba kriviti za napako vlade," je zapisala Janševa poslanka.

Romana Tomc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tomc, ki je vodja slovenske delegacije v največji evropski politični skupini, je sporočila tudi, da slovenski poslanci v EPP (poleg Tomčeve so to še Branko Grims, Milan Zver in Zala Tomašič iz SDS ter Matej Tonin iz NSi) ne podpirajo imenovanja Marte Kos za komisarko. "Nova kandidatka, za katero se še ne ve, v kvoti katere politične skupine sploh bo, nima ustreznih kompetenc za zasedbo najvišjih izvršilnih funkcij. Ima prebivališče v Švici in ne v EU, je bivša sodelavka tajne službe, na njeno edino vidno politično vlogo veleposlanice, na katero se opira tudi VDL, pa pada senca mobinga, zaradi katerega naj bi tudi predčasno končala mandat," pravi Tomc. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
  • Avatar Janez Drolec
    janez776 13:58 12.september 2024.

    Janez svaka čast , imamo hrbtenico . Golob puza pred Ursulo . Golob je uničil že pol Slovenije .

  • bobubob 13:54 12.september 2024.

    Tomc že ve, kako je treba z Brusljem. Najprej jih vprašaš, kakšen WC papir naj uporabiš, nato 'suvereno' izbereš tak papir potem šele greš sr*t. Sicer bi enako počeli tudi tile, če bi jih zanimal 'ugled v mestu'. A oni ...prikaži večni so raje prvi na vasi kot zadnji v mestu. Za njih dobro, za nas slabše. A še slabše je za nas, če nas nekdo proda samo zato, da postane prvi hlapec v mestu.

  • Avatar Minovak
    Minovak 13:38 12.september 2024.

    Levičarski bog je nekoč napisal: Obtoži sovražnika za tisto, kar delaš sam, da vneseš zmedo” (Karl Marx)