Slovenija
10233 ogledov

Janša z novim pozivom, obrnil se bo tudi na mednarodno delegacijo

Janez Janša Profimedia Janez Janša, predsednik SDS.
Janša se sprašuje, kaj se na predčasnih volitvah dogaja z volilnimi lističi ter zakaj imajo v Ljubljani in Mariboru težave s prostorom za organizacijo predčasnih volitev.

Začele so se predčasne volitve poslancev v Evropski parlament in predčasno glasovanje na posvetovalnih referendumih. Glasovanje poteka od danes do četrtka na voliščih za predčasno glasovanje, ki bodo odprta med 7. in 19. uro. Volivci lahko predčasno glasujejo le v okraju svojega stalnega prebivališča, prijava ni potrebna. SDS medtem svoje privržence poziva, naj ne volijo na predčasnih volitvah. 

Janez Janša je na današnji novinarski konferenci problematiziral predvsem štetje glasov na predčasnih volitvah, ki ne poteka sproti. "Po koncu današnjega glasovanja se skrinjice zapečatijo, pa se jutri znova odprejo, potem zvečer spet zapečatijo ... In tako je tri dni do zaključka glasovanja," je predstavil svoje pomisleke. 

Meni, da bi morali vsak dan po zaprtju volišč glasove prešteti, četudi rezultatov ne bi objavili javno. Sprašuje se tudi, kje in kako so glasovnice varovane. 

Dvomi, da imajo res težave s prostorom

Druga velika težava, povezana s predčasnimi volitvami, pa je po njegovih besedah ukinitev nekaterih volišč za predčasno oddajo glasov. 

Zakon namreč veleva, da mora tudi prečasno glasovanje potekati na območju okrajne volilne komisije - česar pa se ponekod ne držijo. 

Ta člen po Janševih besedah kršijo ponekod v Ljubljani in Mariboru, "kar niti ni prvič".

Obrnili so se na Državno volilno komisijo, kjer naj bi jim priznali, da je zakon glede te točke nedvoumen, a naj bi okrajne volilne imele težave s prostorom. 

Janša je bil ob odgovoru presenečen: "V Ljubljani ni dovolj prostora?" 

"Glasovanje na nekaterih voliščih poteka na nezakonit način in na krajih, kjer volitev ne bi smelo biti. Zato volilce pozivamo, da ne glasujejo do nedelje, če je le možno," je dejal.

Želijo si večje transparentnost volitev, čeprav je dodal, da v legitimnost volitev vseeno ne dvomijo.

Kot je dodal, tovrstna vprašanja še pred desetimi leti niso bila tako pereča, saj je bilo glasovanje na predčasnih glasovanjih bolj izjema, zdaj pa na predčasnih volitvah sodeluje tudi preko 100 tisoč volivk in volivcev. 

Svoje poglede bodo predstavili tudi delegaciji iz tujine, ki spremlja volitve po različnih državah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 48
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:06 05.junij 2024.

    Pa še vi “novinarji“ nalašč direkt v glavo,z novo sliko vsak dan,da vam ne bo kdaj hudo

  • www 09:08 05.junij 2024.

    Zal mi je njegove druzine.... kjerkoli se prikazejo, jih spremlja senca janezove norosti in skodljivosti.

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 07:18 05.junij 2024.

    Bušček KALIMERO, edini, ki je sposoben kaj ukrasti je ravno ON in on se boji kraje volilnih glasov