Slovenija
611 ogledov

Janšev brat prodaja firmo

Premierjev brat Rajko Janša in Urška Bačovnik Janša Boštjan Tacol
Premierjev brat Rajko Janša prodaja svoje podjetje Atacama svojemu prejšnjemu podjetju Promart Design, ki ga je leta 2007 za 1,15 milijona evrov prodal v Luksemburg.

Rajko Janša, brat premierja Janeza Janše, je tik pred prodajo svojega podjetja Atacama, prek katerega se je zadnjih pet let preživljal s posredništvom pri prodaji poslovnih daril. Odkupilo mu ga bo kar njegovo prejšnje podjetje Promart Design, ki ga je leta 2007 za 1,15 milijona evrov prodal v Luksemburg, do danes pa je že praktično ugaslo, piše današnji Poslovni Dnevnik.

Atacamo je Janša ustanovil konec leta 2006, dva meseca pred sklenitvijo posla desetletja s podjetjem Promart Design, s čimer je v prvem letu ustvaril četrt milijona prihodkov. Višino zaslužka z Atacamo je težko predvideti, medtem pa bo prvi obrok kupnine za stoodstotni delež v podjetju znašal 250 tisoč evrov.

Toliko bodo namreč neimenovani lastniki Promart Designa v naslednjih dneh vložili vanj, da bo lahko financiral nakup Atacame. Da Promart Design nima sredstev, kažejo bilance. Od leta 2007 je z dveh milijonov dobička od prodaje padel na lanskih 14 tisoč evrov. Namreč do konca leta 2011 je imel pol milijona evrov oziroma polovico premoženja v neimenovanih naložbah, ob terjatvah in zalogah pa je bilo na bančnem računu le 62 tisoč evrov.

Kdo bo vpisal nove delnice Promart Designa in zagotovil svežega pol milijona? Tega ni mogoče ugotoviti, ker gre za prinosnika, po virih Poslovnega Dnevnika pa naj bi šlo za tri tuje delničarje.

Nov upravni odbor

Pred dnevi so bili z nekajletno zamudo imenovani novi člani upravnega odbora Promart Designa: Franci Zavrl, soustanovitelj in partner agencije Pristop, je postal predsednik, podpredsednica je Katarina Prešeren, sicer starejša svetovalka v Pristopu, izvršna direktorica pa je Marjana Skubic.

Komentarjev 7
  • pravaresnica123 13:15 11.junij 2012.

    Isto gnezdo, iste barabe! To imajo v genih.

  • MeršolLingvist 13:01 11.junij 2012.

    Tole me nekoliko spominja na pranje denarja. Bilo bi zanimivo videti, kdo je dejanski lastnik Promarta.

  • MeršolLingvist 12:53 11.junij 2012.

    Čudne rabote tega Rajkota. Naj protikorupcijski komisiji pojasni svoje premoženje.