Slovenija
32 ogledov

Javni sektor bo bolelo!

Križanič se Isajloviču ne namerava odreči. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Franc Križanič. Nepremičninskega davka leta 2011 morda še ne bo! Izhodna strategija je varčevanje.

Minister za finance Franc Križanič je prvič omenil, da davka na nepremičnine prihodnje leto morda le še ne bo. Preprečijo ga lahko sindikati ali poslanci. “Naslednje leto ga morda lahko pričakujemo ali pa tudi ne, odvisno, kaj se bodo odločili socialni partnerji in tudi parlament,” je napovedal Križanič. Povedal je, da bodo občine lahko znotraj omejitev same določale višino davka.

Če bo rast, je izhodna strategija uresničljiva. Če bo stagnacija, bo pa problem.
 

O trošarinah je dejal, da bodo šle bolj verjetno dol kot gor. “Trošarinska politika se prilagaja gibanju cen na borzi. Pričakujem, da bodo te rasle, in trošarine se bodo takrat znižale,” je pojasnil Križanič. Izjema so cigarete, kjer se bodo trošarine zvišale za deset centov na škatlico.

Izhod je boleče varčevanje
Temelj tako imenovane izhodne strategije, s katero bomo primanjkljaj spravili v mejo dovoljenega, je varčevanje, pravi Križanič. Spomnimo, vsako leto je treba najti 600 milijonov evrov, višjih davkov pa, kot zagotavljajo pristojni, ne bo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

“Brez dvoma bo uvedeno fiskalno pravilo, ki bo omejilo zgornjo porabo in bo zelo boleče za javni sektor v celoti. Vsaj nekaj časa, dokler se prilivi ne izboljšajo toliko, da bo določene postavke zopet mogoče dvigniti,”
je še napovedal Križanič.

Lani smo iz proračuna EU počrpali 156 milijonov evrov več, kot smo vplačali. To je prvič po letu 2006, ko je bila razlika 60 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.