Slovenija
17768 ogledov

Je hrano bolje vzeti s sabo na dopust ali jo kupiti v tamkajšnji trgovini?

nakupovalni voziček trgovina Profimedia
Kdor odhaja na dopust v sosednje države, se lahko znajde pred dilemo, kje opraviti nakup hrane: doma ali v tujini. Kakšne so cene hrane pri nas? To kažejo zadnji podatki.

Je bolje vzeti hrano s seboj ali jo kupiti na destinaciji? Vprašanje je na mestu za vse tiste, ki se odpravljajo na dopust v sosednje države. Statistični urad RS je pred dnevi objavil podatke o razlikah med Slovenijo in sosednjimi državami, ko gre za cene v skupini hrana in brezalkoholne pijače. "Cene v skupini hrana in brezalkoholne pijače so bile v Avstriji v povprečju višje za 5 %, v Italiji za 2 % in na Hrvaškem za 1 %, medtem ko so bile cene na Madžarskem enake kot v Sloveniji," so dejali. 

V zadnjih dveh letih smo večkrat spremljali gibanje cen živil tako pri nas kot v sosednjih državah. Že lani jeseni smo lahko zaznali padec cen določenih izdelkov, zato nas je zanimalo, ali se je od takrat kaj spremenilo. Vlada je namreč konec lanskega leta prenehala spremljati cene. Zadnji popis osnovnih živil je bil opravljen 19. decembra lani.  

Tokrat smo se osredotočili na dva sklopa izdelkov – v prvem je enajst priljubljenih izdelkov, ki se pogosto znajdejo v nakupovalnih vozičkih, drugi sklop pa sestavlja sedem osnovnih živil. Pri osnovnih živilih je bil glavni kriterij najnižja cena izdelka, ki je bil na voljo v spletni trgovini trgovca. Iz preteklih popisov je razvidno, da so bile cene osnovnih živil pri vseh trgovcih – tudi diskontnih – v podobnem cenovnem rangu. Upoštevali smo tudi akcijske cene, ki so bile na voljo ob pregledu cen.

nakupovalni voziček trgovina | Avtor: Profimedia Profimedia

Večina izdelkov po isti ceni kot jeseni

Primerjava cen košarice enajstih živil konec junija letos in konec avgusta lani – kakšne so bile cene takrat, lahko preverite tukaj - pokaže, da je cena sedmih izdelkov ostala nespremenjena. Najbolj se je v tem obdobju podražila tunina v oljčnem olju Rio Mare (pakiranje 4 x 80 g). Pri enem od primerjanih trgovcev je dražja za 17,5 odstotka, pri drugih dveh za 18 odstotkov. 

Za deset centov je v primerjavi s cenami 31. avgusta lani dražje alpsko polnomastno mleko (litrsko pakiranje), 300-gramsko pakiranje keksov Domačica original, za dvajset centov pa 400-gramsko pakiranje Nutelle. 

Kakšne so cene vseh enajstih živil, lahko vidite v spodnji tabeli. 

Primerjava cen priljubljenih izdelkov v spletnih trgovinah

izdelek Mercator Spar Tuš
mleta kava Barcaffe Classic, 500 g 7,69 7,68 7,68
alpsko mleko polnomastno, 1 l 1,59 1,59 1,59
tunina v oljčnem olju Rio Mare, 4 x 80 g 8,49 8,45 8,49
nutella, 400 g 3,59 3,55 3,59
topljeni sir Zdenka Classic, 140 g 2,19 2,14 2,15
keksi Domačica original, 300 g 2,89 1,99 2,89
jetrna pašteta Kekec, 50 g 0,79 0,74 0,75
piščančja salama Poli Classic, 500 g 5,79 5,79 5,79
gazirana naravna mineralna voda Radenska Classic, 1,5 l 0,99 0,99 0,99
pivo Union, 0,5 l 1,24 1,24 1,24
ekstra sončnično olje Gea, 1 l 5,59 5,48 5,59
skupaj cena 40,84 39,64 40,75

V primerjavi s popisom lani jeseni se je vsota, potrebna za nakup naštetih enajstih izdelkov, pri vseh treh trgovcih podražila. Najmanj v Sparu, in sicer za 1,16 evra, sledi Mercator s podražitvijo v višini 1,8 evra ter Tuš, kjer bi za vse skupaj plačali 2,05 evra več kot lani jeseni. 

Od danes so dražji mleko in mlečni izdelki, olje in jajca. Dražje bo tudi meso,  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za liter polnomastnega alpskega mleka je trenutno, če izdelek ni v akciji, treba odšteti 1,59 evra. Kot je razvidno iz spodnje primerjave, se je od prvega popisa v marcu 2022 liter podražil za 34 oziroma 40 centov. 

V primerjavi z marcem lani se je občutno pocenilo sončnično olje. Če je bilo lani treba zanj plačati od 7,59 do 7,89 evra, trenutno stane več kot dva evra manj.

zelena solata zelenjava trgovina | Avtor: Profimedia Profimedia

Sedem osnovnih živil za manj kot 8 evrov

Zanimale so nas tudi trenutne cene osnovnih živilskih izdelkov, od katerih ima večina daljši rok uporabe. Primerjali smo cene spletnih trgovin Mercatorja, Spara in Tuša. Iskali smo izdelke, ki jih najdemo v večini gospodinjstev. Pri večini izdelkov smo primerjali kilogramska oziroma litrska pakiranja. 

Cene omenjenih živil pri naštetih trgovcih odstopajo malenkostno. Za kilogram pšenične bele večnamenske moke boste trenutno najmanj odšteli v Mercatorju, če imate njihovo kartico. V nasprotnem primeru je cena enaka kot v preostalih dveh trgovinah. Glede na trenutno veljavne cene bi tako za nakup omenjenih sedmih živil najmanj plačali v Sparu (7,59 evra), sledita mu Mercator (8,10 evra) in Tuš (8,75 evra). 

Obrnili smo se na nekaj trgovcev in jih povprašali, kakšna so njihova opažanja – tako glede gibanja cen kot kupnih navad Slovencev. 

"V povprečju kupujemo cenejšo hrano"

"Trenutno v Sloveniji vlada deflacija hrane (-0,4 % - Indeksi cen življenjskih potrebščin, maj 2024 (stat.si)), kar pomeni, da v povprečju kupujemo cenejšo hrano. Če pogledamo naše sosednje države, Avstrijo, Italijo in Hrvaško, imajo vse inflacijo na hrani blizu 3 ali krepko čez 3 odstotke," pravijo v Sparu. Poudarjajo, da se cene spreminjajo na dnevni ravni, ob tem pa je treba upoštevati, da trgovci ob določenih dnevih ponujajo različne popuste ali akcije. 

"V Sparu smo se že pred popisom, ki ga je izvajalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, vseskozi prizadevali, da kupcem omogočimo čim bolj ugodne nakupe. Zato pod oznako "Trajno znižano" nudimo več kot 2.000 izdelkov priznanih blagovnih znamk po trajno znižanih cenah že od septembra 2022. Več kot 500 izdelkov priznanih znamk kupci ne morejo najti "Nikjer ceneje" po redni ceni v Sloveniji kot v Sparu. Vedno pa si kupci lahko izberejo tudi izdelke iz široke ponudbe naših blagovnih znamk SPAR, kjer smo pri morebitnih podražitvah še posebej selektivni, odlikuje pa jih preverjena kakovost in nizka cena. Izmed njih lahko izpostavimo blagovno znamko S-BUDGET, ki jo predstavlja več kot 500 izdelkov preverjene kakovosti po diskontnih cenah. Z izdelki naše znamke S-BUDGET poskušamo na splošno ohranjati cene najnižje na trgu, ne glede na to, ali so bile v košarici ali ne," pojasnjujejo. 

spar, trgovina | Avtor: Spar Spar

Cene osnovnih živil se hitro spreminjajo

"Pri cenah osnovnih živil opažamo nadaljevanje dinamičnega gibanja, ki je v veliki meri odvisno od cen surovin in energentov in zahteva stalno prilagajanje na strani dobaviteljev in trgovcev. Tudi cene košarice osnovnih živil se zelo hitro spreminjajo, zato je smiselno spremljati dnevno razvidne cene na prodajnih mestih," trenutne razmere opisujejo v Lidlu Slovenija. "V Lidlu Slovenija smo zavezani, da svojim kupcem zagotavljamo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno ter vsak teden s posebnimi ponudbami skrbimo, da so naši izdelki cenovno čim bolj dostopni. Zadovoljstvo kupcev postavljamo v jedro svojega delovanja, pri čemer upoštevamo, da naši kupci nakupujejo načrtno in skrbno, obenem pa so trajnostni in ozaveščeni in si za svoj denar želijo največ in pogosto posegajo po izdelkih Lidlovih blagovnih znamk. Zagotavljanje enostavnosti in najboljšega razmerja med ceno in kakovostjo oziroma svežino ostajata trdna temelja naše ponudbe."

Lidl | Avtor: Lidl Lidl

Velik poudarek na akcijski ponudbi

"Cene izdelkov nihajo glede na sezonskost, vremenske razmere in proizvodne stroške izdelkov. To še posebej velja za cene in razpoložljivost pri sadju in zelenjavi. Trenutna cena za košarico 15 osnovnih izdelkov je primerljiva s ceno v preteklem obdobju, saj se cene niso bistveno spreminjale," pravijo v Tušu. "Opažamo, da so kupci bolj osredotočeni na cene izdelkov. Zato dajemo pri Tušu še večji poudarek naši akcijski ponudbi in številnim ugodnostim, ki so na voljo članom Tuš kluba in tudi ostalim našim kupcem."

Tuš | Avtor: Tuš Tuš

Gibanje cen pri vsaki skupini izdelkov drugačno

V Hoferju ocenjujejo, da se nakupne navade kupcev v zadnjem obdobju niso spremenile. "Pri podjetju HOFER sledimo zavezi, da nudimo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Letos splošnega trenda gibanja cen ne zaznavamo, cene se namreč gibljejo glede na ponudbo in povpraševanje, je pa to gibanje cen pri vsaki skupini izdelkov drugačno. Cene košarice ne spremljamo več, a ves čas skrbimo za akcijske ponudbe mesa, sadja in zelenjave, mlečnih in pekovskih izdelkov itd.," pravijo.

Novice :Pozor, Hofer odpoklical ta izdelek. Možni resni zapleti. | Avtor: Hofer Hofer

Vse bolj pomembna postaja cena

V Sparu opažajo, da kupci še vedno najraje nakupujejo v trgovinah, kjer lahko kupijo vse, kar potrebujejo, in kjer je enostavno najti izdelke. "Vendar pa postaja cena vse bolj pomembna – kupci zdaj iščejo najnižje cene za vse izdelke, ne glede na kakovost. Po drugi strani pa ostaja pomembna tudi ponudba visoko kakovostne sveže hrane. V Sparu podpiramo lokalne izdelke, s čimer zagotavljamo kratko pot transporta, svežino izdelkov ter trajnostni odnos do okolja in lokalnih pridelovalcev. Na naših policah je 70 % živil slovenskih dobaviteljev. Kot primer, od maja 2024 na postrežnih oddelkih v vseh trgovinah po redni ceni prodajamo samo slovensko meso kakovosti 4SI. To je še posebej pomembno za svinjino, s katero smo v Slovenijo samo še nekaj manj kot 30 % samooskrbni – kot primer, v Sparu prodamo do 50 % slovenske svinjine, kar kaže našo pomembno vlogo pri spodbujanju samooskrbe," poudarjajo.

Spar Slovenija spletna trgovina | Avtor: SPAR Slovenija SPAR Slovenija

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • darefoks 16:56 01.julij 2024.

    kje je hofer lidl bedaki neumni, evrospin

  • sandi76 08:19 01.julij 2024.

    Ste načrtno izbirali blago, ki je istih cen ? Drugače pa , pri odhodu na Hrvaško je bolje pustiti doma vse drugo, razen hrane, če ni prostora v avtu. Razen, če greste v Italijo, tam so cene v lokalih ugodnejše ...prikaži veče od Hrvaške in tudi Slovenije.

  • Avatar NickMason
    NickMason 08:19 01.julij 2024.

    Če hočete prišparat,ostanite doma,tisti ,ki hodite večinoma po trgovinah na dopustu ste pa itak malo moteni.