Slovenija
23 ogledov

Jesenice v lasti Jesenic

Jesenice. Občina, železarna in Sij dorekli premoženje. Zelena luč za prodajo zemljišč v poslovni coni, delavskega doma in stanovanj.

“Današnji podpis je zgodovinski dogodek za vse tri podpisnike. Kakor je v življenju in politiki potreben kompromis, smo ga potrebovali tudi mi,” je ob včerajšnjem podpisu dogovora za ureditev premoženjskih zadev med Občino Jesenice, Železarno Jesenice in Slovensko industrijo jekla (Sij) poudaril župan Tomaž Tom Mencinger.

Z dogovorom so končali 20-letna pogajanja in uredili premoženjsko razmerje za 19 hiš z več kot 50 stanovanji. Stanovalci se bodo lahko po odkupu kot lastniki vpisali v zemljiško knjigo in hiše tudi obnovili. Občina je postala lastnica Športnega parka Podmežakla z igrišči in ledarno, bazena Ukova, železniške proge od Jesenic do Javornika in dela ceste na Ruparjevi ulici. Železarna Jesenice je odstopila tudi od terjatve v višini sto tisoč evrov, ki jo je imela do občine za plačilo kupnine za Osnovno šolo Poldeta Stražišarja, in občina je pridobila še Srednjo šolo Jesenice. “V poslovni coni so zemljišča večinoma že v občinski lasti, le zemljišče od Lidla proti Javorniku je v lasti železarne; gre za sto tisoč kvadratnih metrov,” je dodal župan.

Delavski dom naprodaj
Zadovoljni so tudi v Siju. “Tudi nam je pomembno, da se kraj razvija, saj so občani tudi naši zaposleni in smo vpeti v to družbeno okolje. V zadnjih petih letih smo za ekološke projekte namenili več kot 20 milijonov evrov,” je poudaril Tibor Šimonka, predsednik uprave Sija.

Z dogovorom se končuje večletno propadanje delavskega doma v središču Jesenic, kajti občina je železarni priznala lastninsko pravico in bo omenjeni dom lahko prodala. “Primeren je za poslovno dejavnost, zanj smo imeli že nekaj potencialnih kupcev, vendar ga zaradi neurejenega lastništva nismo mogli prodati. Takoj bomo začeli pripravo cenitve in prodajo, saj želimo, da se propadajoča stavba, ki je tudi spomenik lokalnega pomena, čim prej obnovi,” je pojasnil Bojan Falež, direktor železarne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.