Slovenija
55 ogledov

Jezeru zmanjkuje časa

Blejsko jezero cveti skoraj vse leto, zaradi cvetenja rdeče cianobakte-rije je r Žurnal24 main
Bled. Komisija za čistejše jezero. Nujen odlok o prepovedi krmljenja.
Do zdaj smo poslušali izgovore občine, da je jezero državno, a občina odlok lahko sprejme. Stanje jezera pa nas opozarja, da zmanjkuje časa.
Slavko Ažman, blejski svetnik

"Občino pozivam, naj nemudoma sprejme odlok o prepovedi vnosa organskih hranil v jezero in poskrbi za učinkovit nadzor njegovega izvajanja," je včeraj za Žurnal24 dejal Slavko Ažman, blejski občinski svetnik.

Povedal je, da so že v prejšnjem mandatu v koalicijski pogodbi dorekli ustanovitev strokovne komisije, ki bi pripravila program ukrepov za zmanjšanje onesnaževanja Blejskega jezera.

"Na žalost to ni bilo uresničeno. Zato v Listi za ljudi in prostor znova predlagamo ustanovitev komisije, ki bi jo sestavljali predstavniki občin Bled in Gorje, okoljskega ministrstva, urada za upravljanje z vodami in jezeri ter kmetijsko-gozdarske zbornice in Društva za varstvo okolja Bled. Upam, da bo ustanovljena v enem mesecu," je dodal.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Stop za boilije
Komisija naj bi pripravila program celovitega upravljanja jezera ter predlagala hitre in učinkovite ukrepe za izboljšanje stanja jezera, ki je preobremenjeno s 
hranili.

Na dejstvo, da se je stanje jezera po nekajletnem optimističnem izboljšanju v zadnjem letu zelo hitro in kritično poslabšalo, je opozorila tudi Špela Remec Rekar, limnologinja z okoljskega ministrstva. Ustanovitev komisije sicer pozdravlja, a meni, da je ključno čimprejšnje sprejetje odloka o prepovedi krmljenja, za kar ne vidi nobene ovire.

"Ne gre za prepoved lova, ampak za odlok, ki bo prepovedal krmljenje. Občina je s prelaganjem odgovornosti na državo spet naredila nekaj korakov nazaj. Nujno je treba prepovedati vsaj odmetavanje boilijev z živalsko drobovino in kostno moko v jezero," je poudarila Remec Rekarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.