Slovenija
13 ogledov

Josipović pri Türku

Danilo T?urk, Ivo Josipović, Barbara Türk, Tanja Josipović, Cankarjev dom
1/3
Žurnal24 main
"Odnosi med državama so vedno boljši," sta pred koncertom v Cankarjevem domu dejala slovenski in hrvaški predsednik, ki je na povabilo Türka danes obiskal Slovenijo.

Na povabilo slovenskega predsednika Danila Türka je Slovenijo obiskal hrvaški predsednik Ivo Josipović. V družbi žena sta ravnokar na koncertu orkestra Marijinskega gledališča iz Sankt Peterburga, ki nastopa v Cankarjevem domu.

Pred koncertom sta imela zakonska para neformalno večerjo, po koncertu pa se bosta srečala z dirigentom Valerijem Gergijevom.

"Verjamem, da bo tudi ta dogodek prispeval k še boljšim odnosom," je v izjavi za novinarje dejal Türk. "Današnje srečanje doživljam z velikim veseljem. Ne samo da sem se spet srečal s predsednikom Türkom, temveč se tako kot on veselim umetniškega dogodka," pa je dodal Josipović.

S Türkom imata več skupnih točk
Hrvaški predsednik je letos šele drugič obiskal Slovenijo. S Türkom ima sicer več skupnih točk. Oba sta pravnika, profesorja in seveda predsednika držav. Josipović je tudi strasten skladatelj, kar je v času predsedniške kampanje večkrat poudaril. 52-letni Zagrebčan, ki je bil leta 2003 izvoljen v sabor na listi stranke SDP, bo v kratkem (28. avgust) praznoval rojstni dan. Türk je od njega starejši pet let.

Predsedniške volitve:
Za Josipovića je glasovalo 61,2 odstotka volilnih upravičencev, za Türka pa 68,03 odstotka.

Josipović je poročen z univerzitetno profesorico prava Tanjo, s katero imata hčerko Lano; Türk pa ima z ženo Barbaro, sicer po poklicu jezikoslovko, hčerko Heleno.

Po študiju kompozicije sledi politika ...

Med Hrvati Josipović velja za uglajenega politika, čigar politika temelji na pravnih normah. Posebej izpostavlja pomen boja proti korupciji, organiziranemu kriminalu, varstva človekovih pravic in svoboščin. Kot že omenjeno, je njegova velika strast glasba. Po končani glasbeni šoli se je zato vpisal na zagrebško glasbeno akademijo.

Napisal je okoli 50 skladateljskih del. Nekaj so jih pred leti izvajali tudi v ljubljanski filharmoniji. Po tem, ko je v Zagrebu zaključil študij kompozicije, se je podal v politiko.

... leta 1994 pa vrnitev h glasbi
Leta 1994 je sicer politiko zapustil in se posvetil svoji akademski ter glasbeni karieri. Devet let kasneje se je vrnil v politiko, se takoj prebil v sabor in priključil stranki SDP.

"Ne vidim neke neposredne korelacije med umetnikom in politikom, da bi, denimo, prvi vplival na drugega. Mogoče posredno, na zelo oddaljeni podzavestni ravni, kajti umetnost oblikuje posameznika kot človeka. Težko rečem, ali sem zaradi tega bolj umirjen, sistematičen, potrpežljiv. Imamo tudi skladatelje, ki so nevrotični in agresivni," je Josipović aprila letos odgovoril na vprašanje Dnevnikovega novinarja, v kakšni meri sta si umetnik in politik v pomoč oziroma v breme. Na prošnjo, ali mu lahko nekaj zaigra na klavir, pa je "odgovoril" z ljudsko pesmijo Moj očka ima konjička dva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.