Slovenija
18 ogledov

Junaštvo tigrovcev predolgo prezrto

null Žurnal24 main
Mala gora pri Ribnici. Predsednik države Türk: "Tigrovcem vse predolgo ni bilo zagotovljeno ustrezno priznanje in s tem zasluženo mesto v slovenski zgodovini".

Ob obletnici prvega oboroženega upora Slovencev s fašističnim okupatorjem je danes na Mali gori pri Ribnici potekala spominska slovesnost, na kateri so se poklonili padlim borcem vojaškega krila TIGR. Ob tem je predsednik republike Danilo Türk poudaril pomen narodnoosvobodilnega boja slovenskega naroda.

V prvem oboroženem uporu Slovencev proti okupatorju se je 13. maja 1941 skupina tigrovcev na Mali gori pri Ribnici spopadla z italijansko patruljo. V boju je takrat padel tudi vodja vojaškega krila TIGR Danilo Zelen.

Dejal je, da so se danes zbrali k počastitvi spomina na enega junaških in tragičnih dogodkov naše zgodovine. Poudaril je, "da po drugi svetovni vojni tigrovcem in njihovi organizaciji vse predolgo ni bilo zagotovljeno ustrezno priznanje in s tem zasluženo mesto v slovenski zgodovini".

"Vse predolgo je bilo prezrto junaštvo narodnoobrambnega upora Slovencev izza takratne rapalske meje. Prezrto ali vsaj premalo razumljeno pa je bilo tudi narodnostno zatiranje Slovencev v fašistični Italiji," je opozoril.

Po njegovih besedah mora narodnoosvobodilni boj slovenskega naroda za vselej ostati naša največja in skupna vrednota. "Danes, tri generacije po koncu druge svetovne vojne, bi bilo prav, da bi imeli zrelost, potrebno za trezne in tehtne presoje - brez potvarjanja zgodovine in brez politične zlorabe bolečih spominov," je poudaril.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.