Slovenija
21 ogledov

Kaj je vlada ponudila v zameno?

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Pahor se bo v sredo srečal z Obamo. Poslanec Petek se sprašuje, kaj je vlada ponudila ZDA v zameno za nekajminutni sestanek.

 

Krepitev odnosov
Na obisku bo sicer Pahor krepil dvostranske odnose in strateški dialog med državama o pomembnih mednarodnih vprašanjih, tudi na področju Zahodnega Balkana kot tudi krepitvi bilateralnega sodelovanja. Med drugim se bo sestal s skupino senatorjev, predaval na Univerzi Johns Hopkins ter odprl razstavo Slovenia in US, Lipicanci avtorice Alenke Slavinec.

Premier Borut Pahor se bo tri dni mudil v Združenih državah Amerike. Največ pozornosti je poželo srečanje z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, čeprav predstavlja zelo majhen del obiska v Washingtonu.

V ZDA sicer odhaja na povabilo podpredsednika ZDA Josepha Bidena, s katerim se bo prav tako srečal v sredo.

Poslanec SDS Miro Petek je na vlado naslovil poslansko vprašanje, v katerem se med drugim sprašuje, kaj je slovenska vlada ZDA ponudila, da se bo Pahor srečal z Obamo. "Ali bo v zameno za sprejem pri predsedniku ZDA na mizi tudi slovenska ponudba in zagotovilo, da bo ameriški Westinghouse gradil drugi blok krške nuklearke?" še zanima Petka, ki bi rad vedel še, ali bo vlada parlamentarnemu odboru za zunanjo politiko predstavila rezultate obiska.

Spomnimo – srečanje z Obamo je deležno tolikšne medijske pozornosti zaradi depeše, ki jo je objavil WikiLeaks. Depeša vršilca dolžnosti ameriškega veleposlanika Bradleyja Fredena razkriva, da je premier v zameno za srečanje z ameriškim predsednikom ponujal sprejetje enega od zapornikov iz zloglasnega zapora Guantanamo na Kubi, ki ga Američani zapirajo. Pahor je navedbe takrat ostro zanikal.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.