Slovenija
1249 ogledov

Kaj poreče ministrica? KPK zaznal več korupcijskih tveganj

Emilija Stojmenova Duh Profimedia
KPK je ministrstvu za digitalno preobrazbo izdala več priporočil, potem ko je pri nakupu 13.000 računalnikov zaznala več korupcijskih tveganj. Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni potrdila, zato je postopek ustavila, je pa zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju in zadevo odstopila Državni revizijski komisiji.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je postopek začela na podlagi prijave, ki jo je prejela konec leta 2023. Zaznali so številna korupcijska tveganja tako pri izvedbi javnega naročila za nakup 10.000 prenosnih računalnikov kot tudi pri sklenitvi aneksa za nakup dodatnih 3000 računalnikov, so danes sporočili iz komisije. Pri sklepanju aneksa je KPK zaznala tudi sum kršitve zakona o javnem naročanju, zato je zadevo odstopila v reševanje Državni revizijski komisiji.

Ker ministrstvo za digitalno preobrazbo, ki ga vodi ministrica Emilija Stojmenova Duh, ni prijavilo vseh oseb, ki so sodelovale pri javnem naročilu in so dolžne poročati premoženjsko stanje, in ker niso vsi sodelujoči oddali prijave premoženjskega stanja, bo KPK sume teh kršitev preverila v ločenem postopku, so dodali.

Glede na razpoložljive informacije drugih kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije komisija ni mogla potrditi, zato je postopek ustavila.

Po oceni KPK so bili sicer postopki izvedbe javnega naročila izpeljani brez jasnih ciljev, meril in kriterijev. Hkrati niso bila ustrezno upoštevana temeljna načela javnega naročanja, predvsem načelo zagotavljanja konkurence med ponudniki in načelo sorazmernosti.

Ob pripravi različnih vsebinskih sklopov javnega naročila ministrstvo ni upoštevalo dejanskih potreb, naročnik ni zagotovil ustreznih varovalk glede garancijskih rokov opreme, ponudbe pa so oddali le tisti ponudniki, pri katerih je ministrstvo predhodno opravilo analizo trga. Pri tem je bil vsak od štirih ponudnikov najugodnejši v enem od štirih sklopov, kar kaže na sum usklajenega nastopa v postopku javnega naročila, so korupcijska tveganja oziroma nepravilnosti še strnili na KPK.

Komisija je ministrstvu priporočila, da v prihodnje pred izvedbo javnega naročila pripravi jasne kriterije upravičencev do izposoje računalniške opreme ter smernice oziroma pravila ustreznega načrtovanja nabav in priprave razpisne dokumentacije, tako da bodo dosledno spoštovana temeljna načela javnega naročanja. Ministrstvu je priporočila tudi, da z ustreznimi usposabljanji zagotovi profesionalizacijo zaposlenih, ki izvajajo javna naročila, in opravi notranjo revizijo tega javnega naročila.

Za komentar ugotovitev KPK-ja smo prosili tudi ministrstvo za digitalno preobrazbo, na odgovore še čakamo. Spomnimo: ministrica Stojmenova Duh je eno interpelacijo že prestala, julija pa je bila vložena še druga s strani največje opozicijske stranke SDS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Avatar lopov
    lopov 12:51 05.september 2024.

    MIGRATKA... NE VE NITI SLOVENSKI.. PREKO NEKE FUNDACIJE SO JO POSLALI ŠOLAT V SLOVENIJO ON TUKAJ OSTALA.. LEVIČARSKO LEGLO ..... PLUS TEGA NJEN PARTNER DELA NA ENI FIRMI OD TEH DOBAVNIH IN ON VSE TE AKTIVIRAL DA SO VES ODPAD ...prikaži večD PRODALI DRŽAVI... ZASLUŽEK JE BIL 70% ZA PRODAJALCE.. VSE PO 500 EVROV BREZ OP SISTEMA... GOLE RAČUNALNIKE.. TAKI STANE Z WIDOWS 10 NOVI 16GB RAMA 500GB disk novi 350 EVROV... MI SMO PA DALI ZA 8GB RAM 500DISK BREZ Widowsa 500€komad

  • jebse 10:36 05.september 2024.

    Ker je ženska in imigrantka po naše tudi čefurkata.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 10:08 05.september 2024.

    Baba je pač nesposobna do amena...Dobro, da imamo končno uzakonjen način delitve...Sedaj bi morali, ko so razdelili najnujnejšim otrokom, preostale razdelit po upokojenskih domovih, da ne bodo tam zgolj Matilde čakali..Vsekakor bolje kot za 21 milijonov slušalk za iPhone, kot ...prikaži več se je to zgodilo v prejšnjem mandatu..