Slovenija
27 ogledov

Kaj se bo zgodilo po razveljavitvi Varnega pristana?

razno 28.08.13. druzabna omrezja, internet, facebook, foto: shutterstock Shutterstock
Po razveljavitvi sporazuma izmenjave podatkov na spletu prejšnji mesec, naj bi Evropska komisija že do janurja z ZDA podpisala novega. A tudi do takrat bodo mulitancionalke kot je Facebook lahko vaše podatke shranjevale v ZDA.

Razveljavitev sporazuma Varni pristan med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike, ki se je zgodila na podlagi zahteve 28-letnega Avstrijca Maxa Schremsa, so nekateri označevali za prelomno. Sodišče Evropske unije je namreč pritrdilo, da osebni podatki evropskih državljanom v ZDA niso dovolj zavarovani in lahko do njih brez večji težav dostopajo ameriške varnostno-obveščevalne službe.

Nov sporazum že čez tri mesece

A glede na izjave evropske komisarke odgovorne za evropsko pravo Vere Jourove, zaenkrat prelomnih premikov na področju zaostritve varnosti ni pričakovati. V treh mesecih naj bi tako dokončali pogajanja glede novega sporazuma med Evropsko unijo in ZDA, ki bo podjetjem zopet omogočal neomejen iznos podatkov. A kot je pripomnil komisar za digitalni trg Andrus Ansip s pogajanji ne začenjajo popolnoma znova, ampak jih vodijo že od leta 2013.

Sporazum pa tokrat naj ne bi temeljil le na obljubah, ampak naj bi dodali tudi določbe o strožjem nadzoru in tudi kazni v primeru neupoštevanja določb. A kot prav komisarka Vera Jourova, ki bo pogajanja že naslednji teden nadaljevala v Washingtonu, sta "za ta tango potrebna dva".

Kako ukrepati do sprejema novega sporazuma?

Do takrat bodo vsa podjetja podatke o evropskih potrošnikih še na prej nemoteno shranjevala na ameriških tleh v primeru, da bodo s podjetji, ki bodo podatke shranjevala, sklenili pogodbo. Multinacionalkam, kot je na primer Facebook, pa bodo morali pravilnik za iznos podatkom potrditi nacionalni informacijski pooblaščenci. Ti bodo tudi sicer odgovorni za nadzor nad zagotavljanjem varnosti pri iznosu podatkov. 

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:34 07.november 2015.

    Ja in potem govoričijo kak je ameriško gospodarsko okolje tako vzpodbudno in nasploh alfa in omega gospodarstva. Pozabljajo pa omenit da je to posledica imperializma, izkoriščanja drugih. Sicer tako gospodarstvo nikakor ne bi bilo uspešno.

  • jakec1575 17:19 06.november 2015.

    NSA in drugi ne zbirajo vse te enormne mase podatkov zaradi teroristov. Dokazali so jim veckrat in tudi sami so priznali, da jim ti podatki niso dali niti 1% več indicev ali varnosti. Za nadzor teroristov se še vedno uporabljajo ...prikaži več tehnike na terenu. Zbiranje podatkov je iz dveh vidikov. Pomagati ameriškemu gospodarstvu s svetovnimi trendi in krasti dobre zamisli, ideje in tudi ze resitve. V ZDA je prva kljucna beseda v iskalniku patent. Obstajajo firme in ljudje, ki zivijo le od tega, da kradejo drugim ideje in jih patentirajo se preden te prvi zmorejo financno postopek. Skratka gospodarska špijonaza in iskanje trendov potrosnikov. Google analitics in drugi pa to konkretno pocno za podjetja in stranke

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:56 06.november 2015.

    Priviligiranci pač. Papir gor al pa dol spremenilo se v praksi ni nič in ne bo nič. Polni enih besed pa praznih dejanj.