Slovenija
18 ogledov

Kako plačati čim manj

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Dohodnina. Pri nekaterih se najbolj izplača delitev otrok 9:3 za višjo plačo.

Za odločitev, kdo od staršev bo otroke prijavil kot vzdrževane družinske člane (VDČ), bo po novem pet dni časa več.

Razlog je preprost. Delodajalci morajo delavcem podatke o dohodkih, plačanih prispevkih in akontaciji dohodnine vročiti do 31. januarja. Stari rok za prijavo VDČ je bil na isti dan. Če je torej delodajalec čakal na zadnji dan, zavezanci niso imeli časa izračunati, kaj se bolj splača.

Podarjenih 79 evrov

Ne pozabite na obresti in dobiček
Obresti. Napoved dohodnine mora oddati vsak, ki je pri bankah in hranilnicah v Sloveniji ali drugih državah EU lani dobil več kot tisoč evrov obresti na depozite.
Dobički. Napoved mora vložiti vsak, ki je lani prodal delnice, delež v podjetju ali točke vzajemnih skladov.
IFI. Kdor je lani prodal izvedeni finančni instrument, pridobljen 15. junija 2008 ali pozneje, mora vložiti napoved.
Rok za vložitev napovedi je 1. marec.

Načeloma velja, da se najbolj splača, da otroke prijavi tisti z višjo plačo. To potrdi tudi izračun za primer staršev z 18 tisoč in 9.600 evrov bruto dohodkov na leto ter z enim otrokom. Če otroka za celo leto prijavi starš z višjo plačo, plačata skupaj 3.495,9 evra dohodnine. Če bi jih prijavil starš z nižjo plačo, pa bi plačala 266 evrov več.

Presenetljiv izid kaže izračun za starša z 19.500 in 18.500 evri prihodkov na leto. Če za celo leto otroka prijavi tisti z višjo plačo, skupaj plačata 6.462 evrov dohodnine. Če pa otroka za tri mesece prijavi tisti z nižjo plačo, prihranita dodatnih 78,8 evra. Razlog: če si olajšavo razdelita, lahko oba z olajšavo prideta v nižji razred.

Staršem, ki bodo uveljavljali olajšavo tako kot med letom, vloge ni treba oddati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.