Slovenija
7310 ogledov

"Kakšen je postopek zaprtja s. p. in do kakšnega nadomestila sem upravičen?"

moški pisarna denar skrbi Profimedia
Ker se je znašel v stiski zaradi nesolventnosti večjega poslovnega partnerja, razmišlja o zaprtju s. p.-ja. Kakšne so njegove možnosti?

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme.

Sem samostojni podjetnik, ki sem večino prihodka ustvaril zaradi sodelovanja z večjim poslovnim partnerjem s področja gradbeništva. To podjetje je že dalj časa insolventno in mi dolguje več kot 10.000 evrov. Brez poplačila tega dolga bom težko "preživel" zato razmišljam o zaprtju statusa in me glede tega zanima, kakšen je v tem primeru postopek in ali lahko morda uveljavljam kakšno nadomestilo za brezposelnost in koliko časa ga lahko prejemam?  
    
Zahvaljujem se za vaša vprašanja. Postopek zaprtja statusa samostojnega podjetnika je razmeroma preprost – opravite ga lahko bodisi preko portala SPOT (če imate kvalificirano potrdilo za elektronski podpis) ali na kateri izmed točk SPOT v Sloveniji. Prijavo oddate najmanj tri dni pred presečnim datumom (datum zaprtja dejavnosti). Izbris bo namreč učinkoval tretji dan od oddaje prijave za izbris oziroma katerikoli kasnejši dan, ki ga boste predlagali.

Nato vam bo sklep o izbrisu osebno vročen na vaš naslov in bo obenem objavljen na spletnem portalu AJPES upoštevajoč varstvo osebnih podatkov, se pravi na način, da se bodo prekrili vaši osebni podatki. 

Nato se morate v roku osmih dni od izbrisa status samostojnega podjetnika iz Poslovnega registra Slovenije (PRS) odjaviti še iz obveznih socialnih zavarovanj – obrazec M-2 lahko oddate hkrati z odjavo prijave za izbris iz Poslovnega registra preko portala SPOT ali na točki SPOT.

Delovna doba se vam bo priznala na podlagi plačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Kar pa zadeva nadomestilo za brezposelnost, boste do njega upravičeni pod pogojem, da prenehanje dela ne bo posledica vaše krivde ali volje, kar pomeni, da se boste zanj kvalificirali, če boste status ukinili zaradi objektivnih okoliščin. Med take okoliščine štejejo dalj časa trajajoča bolezen, insolventnost, stečaj, elementarna nesreča, večja materialna škoda na vašem premoženju, izguba poslovnega prostora, pa tudi izguba poslovnega partnerja, na katerega je bilo v pretežni meri vezano vaše poslovanje. 

Posebej poudarjam, da boste do pravice iz zavarovanja za primer brezposelnosti upravičeni le, če ste bili pred nastankom brezposelnosti zavarovani najmanj 10 mesecev v zadnjih 2 letih.

Trajanje nadomestila za brezposelnost je sicer odvisno od vaše zavarovane dobe. Če boste izpolnili zavarovalno dobo od 10 mesecev do 5 let boste nadomestilo prejemali 3 mesece, če pa boste izpolnili zavarovalno dobo v trajanju od 5 do 15 let, pa ga boste prejemali 6 mesecev. 

Mag. Boštjan J. Turk

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.