Slovenija
535 ogledov

Karl Erjavec naštel tiste, s katerimi bi sodeloval

Karl Erjavec Anže Petkovšek
Karl Erjavec, nekdanji predsednik DeSus in večkratni minister v različnih vladah, je vzhičen nad odzivi, ki sledijo njegovi najavi, da se vrača v politiko.

"Nenehno se vrstijo klici, kličejo me različni ljudje in izražajo interes za sodelovanje. Kličejo me tudi ljudje iz moje nekdanje stranke DeSus in gospodarstveniki. Res nisem pričakoval takega odziva," pravi. Na vprašanje, ali ga je poklical tudi kateri od aktualnih politikov, odgovarja pritrdilno. "A ne bom povedal imena," doda. 

Poznavalci menijo, da Erjavec izkorišča čas kislih kumaric in tipa, kakšen je interes za njegovo vrnite v politiko. Več o tem tukaj. 

"Brez finančnega vložka ne bo šlo!"

Prav tako ne izda, s kom od gospodarstvenikov se dogovarja, pove pa, da je bil jasen glede finančnega vložka. "Ko so me nagovarjali, sem povedal, da brez finančnih sredstev ne bo šlo. Društvo bo finančno delovalo  skladu z zakonom. Po novem letu bomo, če bodo ljudje tako želeli, ustanovili stranko," napoveduje Erjavec. Ocene, koliko bi stala ustanovitev stranke, še nima. 

"Zadeva je nastala zelo spontano. Najprej so me v DeSusu nagovarjali, naj grem na evropske volitve, potem pa so se odločili drugače. Kamor koli grem, tudi, ko grem v trgovino, me ljudje ustavljajo in mi govorijo, da pogrešajo iskrive politike, kot sem jaz. Gospodarstveniki mi razlagajo, s kakšnimi težavami se soočajo. Gospodarsko okolje v Sloveniji ni prijazno. A to ni kritika ministra Hana, on dela odlično."

karl erjavec, eva erjavec | Avtor: Mediapeed Mediapeed

Najprej društvo: "Ni se treba takoj politično opredeliti!"

Tako kot Anže Logar bo tudi Erjavec začel s politično platformo. Najprej namerava ustanoviti društvo. "Ker se ni treba politično takoj opredeliti," pove. V društvu bo zbral somišljenike, ki jih skrbi predvsem konkurenčnost Slovenije, ki je začela zaostajati za državami Baltika, Češko in nekaterimi drugimi državami, ki jih je včasih prehitevala. 

"Novi obrazi na volitvah vedno znova dobijo močno podporo, ki pa jim po dveh letih upade, ker so ljudje razočarani. Na novo izbrani politiki brez politične kilometrine ne zadovoljijo pričakovanj volivcev. Vedno znova novi obrazi niso rešitev," pravi Erjavec. 

"Ljudje si želijo izkušene politike"

Pa nismo volivci naveličani tudi starih obrazov? "To tezo težko ocenjujem, dejstvo pa je, da se na levi sredini pojavljajo vedno novi obrazi. Če pogledamo desno polje in prvaka SDS, vidimo, da obvlada politične veščine. Enako velja za ostale, poglejmo samo, kdo so izvoljeni novi evropski poslanci z desne. Gre za stare, preverjene kadre. Ljudje si želijo izkušene politike," meni Erjavec.

Sodelovanje z Janšo?

Bi bilo potem možno sodelovanje tudi z Janezom Janšo? "Sodelovali bodo predvsem s tistimi, s katerimi bi se lahko programsko uskladili," pravi Erjavec, ki je bil minister za obrambo v nekdanji Janševi vladi. "Glede Janeza Janše je veliko točk, kjer se programsko ne strinjamo, eno so recimo mediji pa priznanje Palestine. Bil sem med prvimi, ki sem se zavzemal za priznanje Palestine. Lahko bi sodelovali z Gibanjem Svoboda, tudi SD, z Levico manj, ker imajo tudi oni radikalne ideje. A politika je umetnost možnega."

Karl Erjavec in Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kaj pa sodelovanje z Logarjem, kako bi se odzval, če bi ga ta poklical? "Povedal bi mu, da obžalujem, da njegova platforma ni zaživela. Ne poznam vseh ozadij, odnosa z SDS, a menim, da je Logar zamudil veliko priložnost. Ljudje čakajo na nekaj takega. Če bi me poklical, bi verjetno spila kakšno kavo in se pogovorila."

"Ne gre za nov DeSus!"

"Vidimo tudi razklanost v slovenski politiki, radikalizirana stališča. Sredinske stranke sploh nimamo. Del volivcev želi tako stranko. Raziskave kažejo, da je petina ljudi neopredeljenih," pravi. Podpora iz DeSusa prihaja iz baze, od nekdanjih občinskih delegacij, ki niso zadovoljni s sedanjim statusom DeSusa. "A rad bi poudaril, ne gre za nov DeSus, gre za novo zgodbo z žlahtno izkušenimi politiki, ki bi se trudili za socialno državo, razbremenitev gospodarstva, odpiranje novih trgov, pravno močno državo, v kateri ni pritiskov na medije." 

Erjavčeva platforma bo nosila ime Zbor za prihodnost Slovenije. Ime spominja na Zbor za republiko, krovno organizacijo desne politične opcije z jedrom v SDS, ustanovljeno leta 2004. Namerno? "Ja. Želimo biti odgovor Zboru, kjer zagovarjajo idejo o novi republiki, nas pa skrbi, kaj bo s Slovenijo, ki jo prehitevajo po desni in levi."

"Podpiram prizadevanja Viktorja Orbana!"

Prvič je Erjavec o svoji nameri glede oblikovanja Zbora za prihodnost Slovenije spregovoril na slovesnosti ob Ruski kapelici minuli konec tedna. "Gre za pietetni dogodek in obžalujem, da se ga politični vrh ni udeležil. Ujetniki, ki so umrli, so bili naši zavezniki. Premalo poglobljeno razmišljamo, kaj nam pripoveduje zgodovina. Vojna ne rešuje ničesar. Zelo podpiram mirovna prizadevanja madžarskega premierja Viktorja Orbana. Rusija in Ukrajina se morata začeti pogovarjati."

Slovesnosti so se udeležili tudi nekateri vidni gospodarstveniki. "Gospodarstvo ne pozna meja. Če bi pogledali bilanco poslovanja med Rusijo in ZDA v času vojne v Ukrajini, bi videli, da se je ta povečala. In tako je tudi verjetno z marsikatero članico EU."

Zbor za prihodnost Slovenije se bo predstavil sredi novembra, napoveduje Erjavec, ko bo v Cankarjevem domu organizirana okrogla miza o prihodnosti Slovenije na kateri se bodo predstavili ključni akterji Zbora. Posamezniki naj bi naslovili določena področja, od pravosodja, upokojenske problematike, zunanje politike ... Povabiti pa namerava tudi eminentne politike, gospodarstvenike in finančnike ter nekdanje predsednike premierje. 

sergeja.hadner@styria-media.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 4
  • Plavi-mil 07:18 31.julij 2024.

    Erjavčeva rit, bi sodolevala z vsemi, samo, da bi prišla do stolčka, tudi SDS, ampak je RIT in si ne upa povedati.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:11 31.julij 2024.

    A bo spet penzija JURJA?

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:11 31.julij 2024.

    Urško Čepin doletela velika izguba: "Kar sem doživela … Nimam besed"kandidatka za korlna