Slovenija
3347 ogledov

Kazen za Kreka in NIJZ, plačati bodo morali 40 tisoč evrov

Vlada Milan Krek Vlada RS
NIJZ se je pritožil, a je Višje sodišče prišlo do enakih ugotovitev kot Okrajno sodišče v Ljubljani.

Višje sodišče je po poročanju portala 24 UR potrdilo sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in njegov nekdanji direktor Milan Krek morata zaradi kršenja zakona o javnem naročanju pri naročilu izvajanja klicnega centra v času epidemije plačati kazen.

Krek je bil po razsodbi Okrajnega sodišča razočaran, a je kazen v višini 1000 evrov plačal, NIJZ pa se je na sodbo pritožil - a zdaj bodo kazen v višini 40 tisoč evrov vseeno morali plačati.

Za kaj je šlo?

NIJZ je med epidemijo za sledenje stikom okuženih s koronavirusom najel zunanji klicni center (City Connect).

Šlo je za podjetje, ki je nastalo le sedem mesecev pred podpisom pogodbe, NIJZ pa je z njim avgusta 2021 sklenil dve pogodbi za 2,3 milijona evrov z DDV, pri čemer niso sledili predpisanim postopkom javnega naročanja.

Ker ni šlo za skrajno nujnost, bi morali javno naročilo oddati po ustaljenem postopku, je ugotovilo sodišče.

Podobne ugotovitve je objavila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK)., za njimi pa še Državna revizijska komisija (DKOM).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Nelaži 15:52 04.september 2024.

    v kovid korupcijaski prevari se je obračalo na milijone evrov tudi kazen 400 000 za NIJZ in 40 000 za Kreka bi bila premajhna.

  • Nevica 15:15 04.september 2024.

    Če še kdaj pride kakšna resna epidemija, kot je bil covid predvsem v času delte, bomo vsi pocrkali. Sodišča so zagotovila nedisciplino prebivlastva in neaktivnosti v času krize vseh, ki so za zdravje ljudi odgovorni. Zelo se bo to levičarsko ...prikaži več ravnanje narodu maščevalo....Verjetno nas čakajo tudi hujše stvari od kovida, počasi dobivamo afriške bolezni.

  • pravičnik77 14:59 04.september 2024.

    pravilno