Slovenija
31 ogledov

Kazenski pregon zoper Walterja Wolfa v zadevi Patria zastaral

Walter Wolf Boštjan Tacol
Med sojenjem odšel v Kanado, kjer izročitve Sloveniji niso mogli izvesti pravočasno.

V pričakovanju odločitve ljubljanske okrajne sodnice Tanje Lombar Jenko glede zastaranja zadeve Patria, je jasno, da se poslovnežu Walterju Wolfu v tej zadevi zagotovo ne bo več treba zagovarjati. V ponedeljek je namreč kazenski pregon zanj zastaral.

Wolf, poslovnež s slovenskim, avstrijskim in kanadskim potnim listom, je bil skupaj s pokojnim Jožetom Zagožnom, predsednikom SDS in nekdanjim predsednikom vlade Janezom Janšo, upokojenim brigadirjem Tonetom Krkovičem ter prokuristom Rotisa Ivanom Črnkovičem obtožen v zadevi Patria.

Kanadsko sodišče izročitvenega postopka ni moglo izpeljati pravočasno

Slovenija 08.04.13, Walter Wolf, tiralica, Ministrstvo za notranje zadeve, polic | Avtor: MNZ Policija MNZ Policija
Vendar je Wolf sredi sojenja odšel v Kanado, zato ga je sodišče izločilo iz postopka in spomladi 2013 zanj izdalo mednarodno tiralico. Kanadski policisti so ga aretirali januarja letos, a je bil nato ob plačilu varščine izpuščen. Nato je kanadski minister za pravosodje umaknil slovensko prošnjo za Wolfovo izročitev, saj kanadsko sodišče zaradi procesnih in pritožbenih rokov izročitvenega postopka ne bi moglo izpeljati do nastopa absolutnega zastaranja, 10. avgusta letos.

Zaradi bolezni je bil iz postopka sredi sojenja izločen tudi Zagožen, Janšo, Črnkoviča in Krkoviča pa je prvostopenjsko sodišče obsodilo za storitev kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Višje in vrhovno sodišče sta sledili tej odločitvi, ustavno sodišče pa je sodbe razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.

Kaj bo s postopkom zoper Janšo?

Za sprva obsojeno trojico pa vprašanje zastaranja ostaja odprto, ker je po sedaj veljavnem kazenskem zakoniku v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe zastaralni rok dve leti od te razveljavitve. Vendar pa naj bi se kazniva dejanja v zadevi Patria zgodila leta 2005.

Sodnica mora tako presoditi, ali naj v tej zadevi obveljajo določbe zakonika, ki je veljal leta 2005, in v skladu s katerimi bi kaznivo dejanje absolutno zastaralo v teh dneh, ali bi veljalo upoštevati novejši kazenski zakonik.

Med obtoženimi tudi v Avstriji

O zastaranju zadeve za Wolfa je danes prvi poročal Večer. Kot piše, je Wolfov odvetnik Andrej Kac prav v ponedeljek dobil z ljubljanskega okrajnega sodišča dobil sklep o odpravi pripora in tiralice zoper Wolfa z obrazložitvijo o zastaranju. Po poročanju Radia Slovenija pa je Kac danes dobil še sklep o ustavitvi postopka.

Wolf je bil sicer med obtoženimi v zadevi Patria tudi v Avstriji, kjer mu zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Poleg tega naj bi Wolfa pred nekaj meseci vzelo pod drobnogled specializirano državno tožilstvo zaradi suma pranja denarja v zadevi Patria v višini 2,3 milijona evrov.

Komentarjev 5
  • dimnikar 09:25 12.avgust 2015.

    Nauk basni? V Kanado pobegnejo očitno samo NEDOLŽNI ljudje, ki nimajo kaj skrivati. Naivneži.

  • legija 23:58 11.avgust 2015.

    Vseskozi je bilo jasno, da bo primer zastaral, ker namen pregona ni bil iskanje resnice, temveč diskreditacija. Wolf in ostali so bili tu le kot statisti pri obračunavanju z Janezom Janšo in upam, da bodo nekoč v prihodnosti Ferlinc &and ...prikaži več Co to občutili na lastnem telesu.

  • h3o 21:34 11.avgust 2015.

    vse kr so kučanovi udba-yugo-komunajzarji storili je to, da je zaradi njih umrl Jože Zagožen! primer je zastaral, vlekel se je pa desetletje! Poglavar nesposobnih tožilcev Ferlinc si je pa dogodke izmišljeval!