Slovenija
6 ogledov

“Ko zmanjka elektrike”

Janez Janša, knjiga, Za kulturo življenja Saša Despot
Janez Janša. Še marca na čelu države, danes že z novo knjigo in še dvema na poti napoveduje konec monopolom.

“Knjiga je odgovor na tisto, kar se je dogajalo zadnjih 25 let, in ni lahko branje,” o knjigi Za kulturo življenja, ki je pravzaprav zbornik odzivov na aktualne dogodke od leta 1988 do danes, pravi njen avtor Janez Janša. V tem času se je namreč “prostovoljno ali prisilno ukvarjal s politiko”, posamična besedila, ki so v veliki večini že bila objavljena, bi se po njegovih besedah s periodiko izgubila, knjiga pa ostane.

Monopoli v zatonu

Janša je prepričan, da so mediji v Sloveniji ob izbruhu afer polni podrobnosti, a kmalu zanimanje zanje zamre, tudi če se stvari začnejo razpletati.
Če obstaja več resnic, vedno kratkoročno zmaga tista, ki je bolj razglašana ter ki ima “močnejše zvočnike in ojačevalce”, pravi Janša, ki elektriko za zvočnike primerja z davkoplačevalskim denarjem. “Ko ga zmanjka, se denar izposoja, ko pa to ni več mogoče, je konec monopola. Zdaj smo na začetku te faze,” je napovedal nekdanji premier. Konec monopola slikovito opiše tudi v uvodnem besedilu knjige, ko ga imenuje za “moralno že zdavnaj bankrotiran stvor”, ki mu hkrati s finančnim grozi politični zlom, z njim pa “konec njegovega obračanja in zvijanja v slepem rokavu evropske zgodovine”.

Premiki na dan državnosti

Janša pa s knjigo Za kulturo življenja za letos še ni rekel zadnje besede: že 25. junija bo izšla dopolnjena izdaja Premikov, ki so bili v slovenskem jeziku prodani v 63 tisoč izvodih, do konca leta načrtuje dokončanje knjige o predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije, ki jo pripravlja od leta 2008, ponatisnili pa naj bi tudi Okope, ki se jim obeta še angleška izdaja. Na vprašanje, ali pisateljski razmah pomeni odmik od aktualne politike, je dejal le, da takšnega sklepa iz tega gotovo ni mogoče potegniti.

Komentarjev 8
  • privat 12:35 27.maj 2013.

    jaz bi raje čital erotiko....če dovolijo politiki??

  • ac-dc 23:18 21.maj 2013.

    A notri morda piše tudi kje je denar od orožja in zakaj so v njegovi prvi vladavini zakockali slovensko gospodarstvo?

  • ac-dc 23:14 21.maj 2013.

    Od kdaj pa je kriterij za kakovost oziroma resnico debelina knjige? Tudi Maršal in Lenin sta pisala debele knjige. So what? Raje si kupi imenik, če rabiš debelo knjigo.