Slovenija
58 ogledov

Koalicija enotna glede Veselove kandidature za komisarja

Tomaž Vesel Anže Petkovšek
Koalicijski partnerji so danes izrazili enotnost glede kandidature Tomaža Vesela za mesto evropskega komisarja.

Slovenija tako kot skoraj vse ostale članice EU ni ustregla pozivom predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen za spolno uravnoteženost v novi sestavi komisije.

"Po današnjem delovnem srečanju koalicijski partnerji ostajajo enotni, da je Tomaž Vesel edini kandidat Republike Slovenije za evropskega komisarja za novo sestavo Evropske komisije," je vlada sporočila prek omrežja X.

Po predhodnem poročanju medijev je Slovenija med državami, pri katerih naj bi von der Leyen poskusila doseči zamenjavo kandidata za kandidatko, pri čemer naj bi jim obljubila boljše položaje.

Von der Leyen si je namreč za cilj zadala spolno uravnoteženo komisijo, a je od držav dobila več moških kandidatov, Bolgarija pa je edina upoštevala njeno prošnjo ter predlagala dva kandidata - moškega in žensko.

Predlog sestave nove komisije z razdelitvijo resorjev bo von der Leyen predvidoma predstavila sredi septembra, oktobra pa nato kandidate čakajo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta. Sledilo bo še potrjevanje celotne komisije na plenarnem zasedanju parlamenta, kar bi se lahko zgodilo v drugi polovici oktobra ali novembra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.