Slovenija
226 ogledov

Koalicija se ne more dogovoriti glede pokojnin

Pokojnina Profimedias
Dan preden bo o pokojninah odločal pristojni odbor državnega zbora, koalicija še ni usklajena.

Koalicija se je uspela dogovoriti le, da bodo izredno uskladitev predvideli, ne pa tudi na kakšen način bodo pokojnine usklajevali in pri kakšni gospodarski rasti bi do tega prišlo. Gre za dilemo med 2,5- in 2,8-odstotno rastjo.

DeSUS je z dopolnilom na predlog posebnega zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin predlagal, da bi do slednje prišlo pri 2,5-odstotni gospodarski rasti, ministrstvo za finance pa naj bi želelo, da do tega pride pri 2,8-odstotni rasti. Partnerji o tem še niso usklajeni, dokončen razplet je pričakovati šele na seji odbora DZ.

Ob tem pa ni jasno niti, ali bi bila ta uskladitev, če bo do nje prišlo, opredeljena nominalno, kot predlaga SAB ali v deležu od pokojnine. DeSUS v dopolnilu predlaga, da se pokojnine izredno uskladijo v višini enega odstotka, če bo gospodarska rast za leto 2019 več kot 2,5-odstotna, v višini 1,5 odstotka, če bo gospodarska rast presegla 3,5 odstotka, oziroma uskladitev za dva odstotka, če bo gospodarska rast presegla 4,5 odstotka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.