Slovenija
71 ogledov

Koalicijska partnerja zadržana glede ministrice

Emilija Stojmenova Duh Vlada Republike Slovenije
Tudi po ugotovitvah KPK in računskega sodišča glede nakupa 13.000 računalnikov lahko ministrica Emilija Stojmenova Duh, kot kaže, računa na podporo poslancev Svobode. Več zadržanosti je v koalicijskih SD in Levici.

V koalicijskih SD in Levici ministrici ne izrekajo samoumevne podpore. Poudarjajo, da je razmislek zdaj tudi na premierju, njegovi stranki in ministrici. 

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč ministrstvu za digitalno preobrazbo izdala več priporočil, saj je pri nakupu 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, zaradi katerega se bo Emilija Stojmenova Duh v prihodnjih tednih že drugič zagovarjala v DZ, zaznala več korupcijskih tveganj. Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni potrdila, zato je postopek ustavila, je pa zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju in zadevo odstopila Državni revizijski komisiji.

Računsko sodišče pa je v reviziji ugotovilo, da ministrstvo pri poslu ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti, pa tudi, da ni jasno, na kakšen način je ministrstvo določilo količino računalnikov.

Tako se pred že drugo interpelacijo ministrice Stojmenove Duh postavlja vprašanje, ali bi nove ugotovitve pristojnih organov lahko omajale podporo ministrici v koaliciji.

Sajovic: Ministrica "očitno uspešno orje ledino"

Borut Sajovic | Avtor: Anže Petkovšek Izredna seja DZ, na kateri so potrjevali kandidatke in kandidate za ministrice in ministre nove vlade. Anže Petkovšek
Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je v današnji izjavi ob robu seje DZ dejal, da je v teh dneh odprt tretji poziv za razdelitev računalnikov, na katerega je po njegovih besedah prispelo že več kot 12.000 vlog, kar pomeni, da bodo vsi računalniki še letos razdeljeni, skladišče pa prazno.

Obenem je izpostavil, da noben izmed organov ni ugotovil kršitve katerega od zakonov ali uvedel postopka zoper ministrico. Kot je še poudaril, je bilo treba na novo vzpostaviti sistem razdelitve računalnikov, ministrica pa "očitno uspešno orje ledino".

Četudi je omenjen nakup po neuradnih informacijah privzdignil nekaj obrvi tudi med poslanci Svobode, je Sajovic v današnji izjavi zatrdil, da predsednik vlade Robert Golob ministrico podpira, prav tako tudi poslanska skupina.

V SD naj bi razmišljali o pozivu k odstopu

Bistveno bolj so z izrekanjem podpore zadržani koalicijski partnerji, ki so že v minulih tednih poudarjali, da podpora ministrici ni samoumevna.

Jani Prednik | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Po nekaterih informacijah naj bi tako v SD razmišljali celo o tem, da bi ministrico javno pozvali k odstopu, a tega danes niso storili. Vodja poslancev SD Jani Prednik pa je v izjavi za STA danes ponovil, da ministrica bianco podpore Socialnih demokratov nima. "Zagotovo je več vprašanj kot odgovorov, določene odgovore pa smo že prejeli oziroma so jih podale pristojne institucije. To je primer iz prakse, kako se z javnim denarjem ne dela," je izpostavil Prednik.

O tem, ali bi poslanci SD na glasovanju lahko glasovali za odhod Stojmenove Duh, pa je ocenil, da je zdaj na potezi premier in največja stranka vladajoče koalicije, iz katere prihaja ministrica. "Pričakujem, da bo stranka naredila tudi resen premislek, kako naprej s tem resorjem," je sklenil Prednik.

Zahtevajo dodatna pojasnila ministrice

V Levici medtem zahtevajo dodatna pojasnila ministrice, ki so jo povabili na pogovor v poslansko skupino. Zatem se bodo tudi pogovorili, kakšno je stališče Levice do ministričinega dela, je za STA dejal vodja strankinih poslancev Matej Tašner Vatovec.

Na vprašanje, ali bi morala ministrica odstopiti, pa je odgovoril, da je "stvar presoje vsakega posameznega ministra, kje se mu zdi točka, da je pri njegovem delu, kakšna stvar spodletela".

V prvo brez podpore celotne koalicije

Ministrica Stojmenova Duh sicer že na glasovanju ob prvem zagovoru DZ ni prejela podpore celotne koalicije. Večina poslancev SD je bila ob glasovanju odsotna, poslanci Levice pa so se vzdržali.

O tem, kakšen rezultat na glasovanju pričakuje tokrat, je Sajovic danes dejal, da o rezultatih interpelacije govorijo takrat, ko se rezultat glasovanja izpiše na ekranu v DZ. Prepričan je, da bo ministrica obstala na čelu resorja in delo nadaljevala. Za STA pa je še dejal, da je ravnanje koalicijskih partnerjev v primeru interpelacij predvidljivo - vsakokratni protokol o sodelovanju koalicijskih partnerjev namreč predvideva, da ti interpelacij ne podprejo - a slednje ne pomeni, da se "v primeru hujših ravnanj, napak, nepravilnosti ne more spremeniti", je dejal Sajovic.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.